Västsvenska handelkammaren har sitt huvudkontor på Svenska mässan i Göteborg men finns representerad på fyra orter till. Vd för de 70 anställda är Johan Trouvé.
Västsvenska handelkammaren har sitt huvudkontor på Svenska mässan i Göteborg men finns representerad på fyra orter till. Vd för de 70 anställda är Johan Trouvé.

Nyfiken och orädd för utmaningar

Han har Sveriges näst roligaste jobb. Johan Trouvé, 53, vd för Västsvenska Handelskammaren. Och enligt GP, en av de 100 mäktigaste i Göteborg.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Nej, vilket arbete som skulle vara roligare vet han inte. Och det är ingenting han strävar efter. I fem år har han varit vd, och trivs lika bra på möten med Volvochefer som med den ensamföretagaren i Kvänum.

– Det är det som är så roligt med mitt jobb, alla fantastiska människor jag får träffa hela dagarna.

Och en hel del kvällar. För här stänger man inte dörren efter sig klockan 17. Johan Trouvé, vi ska återkomma till namnet för att stilla nyfikenheten, kom som 14-åring till Ljungskile. Året är 1975.

– Från Stockholm. Det säger sig självt att det kunde bli en stor omställning. Men jag hade sådan tur att jag fick börja i Restenäs internatskola. Där var ju alla som jag, från Stockholm, Malmö och andra stora städer. Så här efteråt kan jag se hur bra det var.

ANNONS

Att det sedan fanns ett blomstrande idrottsliv gjorde övergången från storstad till småstad ännu smidigare.

– Det var framförallt volleyboll och basket. Passade min längd bra.

Han är 194,5 centimeter lång...

Utmaningar är en annan sak som passar honom bra. Om det är generna, pappa Ebbe Trouvé, är still going strong med olika projekt, det var hans jobb som vd på Mobil oil, som förde familjen till Ljungskile, eller om det bara är det att han är lite knäpp, låter han vara osagt.

– Jag snackade med kompisar som låg på I17. De berättade att de grävde en grop, pangade lite och grävde igen gropen. Nä, det var ingenting att stå efter. Så jag sökte som attackdykare, men var för lång. Det blev fjälljägarna i stället. Men först skulle jag få vänta ett år.

Jaha, ja, lite tuffare än att panga på I17 är det allt. Utan att för den skull tala illa om I17. Nu är inte Johan Trouvé den som går och drar benen efter sig. Vänteåret använde han till att vikariera som lärare i Uddevalla.

– Ämneslärare i geografi och biologi. Klassföreståndare för 9A. Det här var 1979, ordinarie läraren var ledig för att jobba med valet, som slutade med att han blev heltidspolitiker, och jag fick fortsätta på skolan. Jag var bara fyra år äldre än eleverna Sen hann han visst med att vara volontär under OS i Lake Placid också. Ja, ni ser, ingen risk att det växer mossa på den stenen. Han blev reservare, pluggade i Linköping och halkade in i transport- och logistiksektorn.

ANNONS

– Alla andra började på Ericsson och IBM, och sådana företag. Själv hamnade jag på SJ. Där var jag ensam om att vara industriell ekonom. Nya utmaningar ska kanta hans väg, USA för Sveriges tekniska attachéer, i USA arbetade han med miljö- och hållbarhetsfrågor. Det är tidigt 90-tal och miljöfrågorna väckte allt större intresse.

– Alla trodde att det bara var folk i fotriktiga skor och palestinasjalar och med smulor i skägget som höll på, men så var det inte.

För Johan kom intresset för miljöfrågor naturligt. Till en stor del var det scouternas förtjänst. Och som en god sådan var han redo när Schenker kallade. Han hade antytt att han gillade ledarskap och gärna ville prova på det.

– Du kan få bli chef för Göteborgsregionen, vi har letat i ett år efter någon ny. Jag kom till en trädgård som inte blivit ansad på ett år...

Kaoset bland de 500 medarbetarna lyckades han tillsammans med andra goda medarbetare tukta till en arbetsplats som visade ökande resultat, år efter år. Men att han skulle vara född ledare vet han inte.

– Men jag är genuint intresserad av människor. Och jag har alltid varit den som räckt upp handen när något behövt göras. Lite så är jag nog fortfarande.

ANNONS

Men nu ska han få träna på att även anta utmaningar som inte är fysiska. För sådana har han tagit sig an – med råge. Nej, efter att ha träffat Navid Modiri, artist, föreläsare, inspiratör, kommunikatör och ja ni vet, en person som får saker att hända, händer det saker även med Johan Trouvé.

– Han kom fram till mig efter ett framträdande och sa, du är grym på scenen, under 60-70 procent är du lika bra som Skavlan. Under 30 procent av tiden är du stiff och tråkig. Men jag kan hjälpa dig, sa han. Så nu har jag fått en utmaningslista, som inte innehåller fysiska saker. En utmaning bara det.

Namnet då, Trouvé? Jo så här var det. På 1800-talet föds en kvinna vid namn Truve. Hon var oäkting och lämnades på barnhem. Med åren lärde hon sig elva språk och insåg att man stoppar dit ett o och ett é i namnet, vips så har man det franska för ordet för hitta och hittebarn.

– Sen vet jag inte hur sann historien är, men den är bra.

Säger han som i militären lärt sig att man orkar 100 procent mer än man tror.

Och 200 procent mer än vad mamma tror.

ANNONS

Intervju med en affärstidning

Internt möte

Möte med vd för Svenska mässan

Lunchmöte med Jan-Olof Jacke, vd Astrazeneca

Internt möte

Medarbetarsamtal

Middag med bland andra Volvochefer

21.00 hemma, går ut och springer, dricker lite glögg med döttrarna en stund, sedan mera jobb tills klockan är 00.15 och hustrun säger att, nää nu vi måste gå och lägga oss. Sover sex timmar, går sedan ut och springer med hunden en sväng innan jobbet.

Västsvenska Handelskammaren har anor som går tillbaka till 1661, då ett Köp och Handelsgille bildades i Göteborg. Västsvenska Handelskammaren är en privat partipolitiskt oberoende näringslivsorganisation. Den arbetar med att skapa tillväxt och utveckla framtidens Västsverige genom att hjälpa företagen göra fler och bättre affärer och genom att påverka politiska beslut. Arbetet har regionalt fokus eftersom den ekonomiska tillväxten påverkas huvudsakligen av regionala förutsättningarna framför kommunala och nationella.

Källa: Västsvenska handelskammaren

Intervju med en affärstidningInternt möteMöte med vd för Svenska mässanLunchmöte med Jan-Olof Jacke, vd AstrazenecaInternt möteMedarbetarsamtalMiddag med bland andra Volvochefer21.00 hemma, går ut och springer, dricker lite glögg med döttrarna en stund, sedan mera jobb tills klockan är 00.15 och hustrun säger att, nää nu vi måste gå och lägga oss. Sover sex timmar, går sedan ut och springer med hunden en sväng innan jobbet.

Familj: Hustru som är åklagare, tre döttrar, 16,18 och 20 år.Bor: I LerumFritidsintressen: Riesenschnauzern Theia, 7 år. Tävlar i lydnad och spår.– Min målsättning när jag var yngre var att gå till SM-final. När det inte lyckades i ungdomen i volleyboll, sadlade jag om till modern femkamp. Men det var för många före detta elitsimmare som gjort samma sak så där hade jag inte en chans. Så nu tävlar jag med Theia. Vi har åtminstone fått första pris i lydnad i en tävling en gång. Sen är vi är ett gäng Ljungskilekillar som kör en svensk klassiker var femte år. Lidingöloppet är lite kämpigt, cyklingen är det som passar mig bäst. Har deltagit i multisporttävlingen Åre Extreme Challenge. Löpning, mountainbike och paddling. – Jag tänkte hur svårt kan det vara att paddla kajak? Tills jag insåg att det var två kilometer forspaddling.

ANNONS