Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Beslut om utbyggnad av Skarsjöområdet togs redan 2007. Nu är planerna aktuella igen och presenteras på en boende- och byggandemässa i Ljungskile. Bilden är tagen innan 2013.
Beslut om utbyggnad av Skarsjöområdet togs redan 2007. Nu är planerna aktuella igen och presenteras på en boende- och byggandemässa i Ljungskile. Bilden är tagen innan 2013.

Nygamla planer aktuella igen

Första besluten fattades för drygt tio år sen men har sedan dess varit vilande. Nu presenterar kommunen de nygamla byggplanerna i Ljungskile igen. 150 -250 nya bostäder planeras i blandade storlekar och med olika ägandeformer på Skarsjöområdet.

Planer om att bygga kring Skarsjövallen i Ljungskile är inte nya. Redan 2007 fattade kommunen beslut om ett bostadsbyggande i området. Då 2007 säkrade fotbollsklubben Ljungskile SK en plats i allsvenskan vilket gav extra fokus till projektet med ett tryck att förbättra vägar och infrastruktur i området. Men sen har det under en tioårsperiod gått fram och tillbaka.

Mognande planer

– Planerna har varit vilande och har fått mogna fram. Vi bedömde att nu var det dags att utveckla dessa byggplaner, säger Gunilla Magnusson (MP) som är ordförande i Samhällsbyggnadsnämnden.

Nämnden beslutade i våras att utbyggnad av Skarsjöområdet skulle bli en prioriterad fråga. En person som har arbetat länge med dessa idéer är planarkitekten Mats Windmark på Samhällsbyggnadsförvaltningen på Uddevalla kommun.

– Jag var med redan 2007 så det är roligt att planerna är aktuella igen, säger Mats Windmark.

Han berättar att man planerar 150-250 nya bostäder med en blandning av friliggande villor, flerbostadshus eller gruppbyggda småhus. Flerfamiljshusen kan få upp till tre våningar. Hela planområdet är ca 25 ha (en hektar är hundra gånger hundra meter) och utgörs av området vid Skarsjövägen som i söder avgränsas av Skälläckerödsbäckens dalgång. Kommunen äger den aktuella marken. Men detaljplanen är inte lagd än.

Chans att tycka till

– Vi ska sammanställa handlingar inför en utställning och beslutet om utställning sker i december eller januari, säger Mats Windmark.

Kommunen är skyldig att ställa ut planförslaget för att ge medborgarna chansen att tycka till. Utställningen kommer att visas under våren. Efter utställningen och eventuella revideringar kan kommunen besluta om att anta planförslaget. Om det inte överklagas vinner detaljplanen laga kraft.

– I tidigare processer har vattensalamandern varit uppe till diskussion. Nu har vi planerat ett område för den som ligger i området men inte där vi tänker bygga hus. Det är viktigt att utreda vattennivåer och annat och få det godkänt av Länsstyrelsen, säger Mats Windmark.

Trafikmatning

En förutsättning för bygget är att en ny väg byggs ut vilken ska trafikmata det nya området samt Skarsjövallen. Gunilla Magnusson säger att trafikavdelningen ska titta på vilka förbättringar som kan göras.

– Området är spännande och det är tänkt att det ska vara blandade ägandeformer med äganderätter, bostadsrätter och hyresrätter för bostäderna, säger Gunilla Magnusson.

Kommunen äger fastigheten Tjöstelsröd 1:1 där man planerar att bygga 150-250 bostäder.

Planområdets areal är ca 25 ha.

Bostäderna ska vara en blandning av friliggande villor, flerbostadshus eller gruppbyggda småhus.

Flerfamiljshusen kan få upp till tre våningar.

Redan 2007 fattade kommunen beslut om planer till bostadsbyggande i området.

På onsdagens boendemässa i Ljungskile presenterar kommunen planerna.