Nytt förslag ska ge bättre lönsamhet i skaldjursfisket

Havs och vattenmyndigheten föreslår att individuella fiskerättigheter införs för bottenlevande arter, så som kräfta, räka, torsk, sej och rödspätta. Fiskerättsinnehavare ska kunna sälja eller låna ut sin tilldelade kvot till andra fiskare. Målet är ökad lönsamhet och enklare regler – med skaldjursfiskarna själva är kritiska.

ANNONS
|

Förslaget är Havs och vattenmyndighetens, HaV, svar på ett regeringsuppdrag – att utvärdera fisket efter bottenlevande arter (demersalt fiske), landningsskyldigheten och förbudet att kasta bifångster över bord.

Ett liknande system infördes för flera år sedan för sill- och skarpsillsfisket. Det har resulterat i betydlig färre silltrålare, men bättre lönsamhet.

Skaldjursfiskaren kritisk

På västkusten är det skaldjursfisket som dominerar och kritiker till det nya förslag, som till exempel skaldjursfiskaren Jan-Olof Hellberg ombord på Eros ifrån Resö, menar att det kommer att gå samma väg för mindre räk- och kräfttrålare på västkusten som för de mindre sillbåtar som fanns tidigare.

– De gör vad de vill. Det skiter vi i numera. Man vill inte ha mindre fartyg utan färre och större. Så har myndigheterna jobbat i flera år, konstaterar han.

ANNONS

– Vårt förslag är inte färdigt. Det måste omgärdas av regler och paragrafer som skyddar de kustnära fisket, förklarar HaV:s utredare Qamer Chaudhry.

Han nämner också att förslaget inte är färdigstöpt, utan att kommuner, turistnäring och beredningsindustri ska höras.

– Slutligen blir detta en politisk fråga för näringsdepartementet och riksdagen.

– Havs och vattenmyndigheten har lovat skydd för de kustnära fisket i 25 år. Men det har gått käpprätt åt andra hållet. Därför finns ingen anledning än att tro att det kommer att bli ännu färre fartyg också här hos oss, bedömer Jan-Olof Hellberg.

”Ger själ åt fiskesamhällen”

Basen för Sveriges fiskares producentorganisation, SFPO, heter Peter Olsson Ronelöv. Han är dock positiv till utredningsförslaget.

– Det är bra och jag utgår ifrån att man med hjälp av olika regler ger ett system som tar hänsyn till det kustnära fiske som ju ger själ åt många mindre kustsamhällen.

Enhetschefen Patrik Persson vid HaV är noga med att väga orden och säger att det kustnära fisket ska värnas och att ingen och om individuella fiskerättigheter införs, måste begränsningar införas av hur stora innehav varje fiskare kan få.

– De ska finnas en balans i fisket som kan bli mer lönsamt för många, med ett enklare regelverk. Men nu är det regeringen som ska ta ställning till vårt förslag. En politisk debatt är nog att vänta eftersom förslaget kräver en lagändring, säger Patrik Persson.

ANNONS

Uppfattningar om att införa individuella fiskerättigheter för demersalt fiske (kräftor, räkor, torsk, sej och rödspätta) varierar hos fiskarkåren. Jan-Olof Hellberg på Resö är kritisk.

ANNONS