Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

I måndags träffades nätverket Levande Centrum Uddevalla i Folkets hus: Gerhard Olofsson, Jeanice Karlsson, Birgitta Pelli, Kicki Löfqvist, Joakim Ekbrand, Caroline Andersen, Fredrik West, Anne Cassøe Fjellman och Patric Cassøe Fjellman.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Nytt nätverk lockar med tipspromenad i centrum

Första lördagen i månaden ska det hända något i Uddevalla centrum. Det är ambitionen för ett nytt nätverk av affärsidkare.

Sedan slutet av september träffas ett tiotal butiksägare från centrala Uddevalla och bollar idéer för olika aktiviteter. Syftet är att skapa mer liv och rörelse i stadskärnan.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

– Vi är ett gäng som känner att det finns en positiv attityd nu när kommunen fräschar upp stan, Vi vill engagera oss, säger Simone Olofsson, som tagit rollen som processledare i den ganska informella gruppen.

– Äntligen har vi fått det vardagsrum som folk behöver, där man kan slå sig ner för en fika i en härlig miljö, stan kan bli en mötesplats.

Det är ingen ny förening utan ett nätverk med namnet Levande Centrum Uddevalla. Man tar inte heller upp några avgifter av medlemmarna, till skillnad från föreningen Centrumutveckling. Att det skulle röra sig om någon form av utbrytargrupp förnekar dock Simone Olofsson bestämt.

– Vi har talat med Centrumutveckling så att vi inte jobbar dubbelt på något sätt. Vi är inte konkurrenter. Den föreningen är bättre på att ordna större evenemang.

Tanken med nätverket är att genom småskaliga och regelbundna aktiviteter få fler att handla i centrum.

– Om vi har återkommande aktiviteter första lördagen i varje månad kan vi skapa förväntningar så att folk vänjer sig vid att komma hit de dagarna. På samma sätt som folk vet om att det är marknadsdag på torget första måndagen varje månad.

Nu är den första aktiviteten bestämd. Lördagen den 2 februari blir det tipspromenad mellan olika affärer och möjlighet att vinna priser som butikerna själva satt ihop.

En förhoppning är att besökarna i centrum ska upptäcka affärer som de inte varit i förut. Simone Olofsson har själv räknat till 35 stycken. Nätverket vill uppmärksamma alla butiker i centrum och är öppet för fler medlemmar, inte bara de som ligger kring Kungsgatan.

– Det ligger helt rätt i tiden att dra igång detta nu, tror Simone Olofsson, som ser nätverket som en gräsrotsrörelse.

Kommunens representant i föreningen Centrumutveckling välkomnar initiativet:

– Jag tycker det är jättetoppen att de drar igång något sådant. Det är mycket välkommet, menar Sophie Carling, näringslivsutvecklare.