Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bild från oljeutsläpp i Ammenäs förra veckan. Bild: Alexander Ekström
Bild från oljeutsläpp i Ammenäs förra veckan. Bild: Alexander Ekström

Nytt oljeutsläpp upptäckt vid Kärranäs

Ett nytt oljeutsläpp har upptäckts vid Uddevalla hamn utanför Kärranäs. Räddningstjänsten har lagt ut länsar för att hindra spridning av utsläppet.

Ytterligare oljespill har upptäckts utanför Kärranäs. Det var Kustbevakningen som upptäckte utsläppet och bad räddningstjänsten om assistans vid 21-tiden på fredagskvällen.

– Vi har upptäckt ett oljeutsläpp vid Kärranäs som vi bedömer som sanerbart och håller därför på att lägga ut länsor kring ett fartyg på platsen just nu. Utsläppskällan är fortfarande okänd men vi bedriver en insats på platsen, sa Simon Willner, inre befäl på räddningstjänsten på fredagskvällen.

LÄS MER: Misstänkt oljeutsläpp var falsklarm

Oljeutsläppet är nu det fjärde som upptäckts på kort tid i, och omkring, Uddevalla hamn och Byfjorden.

Okänd omfattning

Enligt räddningstjänsten har utsläppet vid Kärranäs samma tunna film på havsytan som har setts även i de tidigare rapporterade utsläppen. Storleken på utsläppet som upptäckts är ännu okänd men anses vara tillräckligt omfattande för att länsor ska användas för att begränsa spridningen.

Enligt Kustbevakningen var det efter att flygfoton från fredagens överflygningar granskats som Kustbevakningen upptäckte utsläppsplatsen.

– Vi såg små fläckar av oljeutsläpp som vi bestämde oss för att undersöka, varav vi åkte ut till platsen och nu har tagit prover, säger Håkan Karlsson, ledningscentral befäl på Kustbevakningen.

Proverna kommer enligt Kustbevakningen att tillföras i förundersökningen men det finns i nuläget ännu ingen misstänkt utsläppskälla.

Är fartyget som länsorna läggs ut kring en misstänkt utsläppskälla?

– I nuläget finns ingen misstänkt, säger han.

Under lördagen tog sig Kustbevakningen återigen ut till oljeutsläppet för nya prover.

– Vi vet inte vad källan till utsläppet är. Vi tar oljeprover så att man kan säkra bevis, säger Pontus Ekström, vakthavande befäl på Kustbevakningen, på lördagsförmiddagen.

Ännu ett larm

Vid klockan 17 på lördagseftermiddagen kom ännu ett larm gällande oljeutsläpp. Enligt räddningstjänsten var det dock inget nytt utsläpp, utan rörde sig om samma som tidigare rapporterats.