Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Nytt styre klart för Uddevalla

Sex veckor efter valet står det klart att Uddevalla får en ny politisk majoritet. Det meddelar Mikael Staxäng (M) vid lunchtid på måndag. När det gäller badhusfrågan säger Uddevallapartiet att de andra partierna har gått dem till mötes.

Allianspartierna M, C, L och KD har kommit överens om en samverkan med UP och MP. Det innebär att de sex partierna tillsammans får 32 mandat och bildar majoritet i fullmäktige.

– Det är en mycket positiv känsla, säger Mikael Staxäng (M), som inte tänker gå händelserna i förväg utan hänvisar till fortsatta diskussioner partierna emellan.

– Vi kommer nu sätta oss ned och fila på en politisk plattform.

Uddevallapartiets Christer Hasslebäck säger till Bohusläningen att beslutet om en ny majoritet känns utmärkt men understryker att det är en överenskommelse mellan sex partier.

– Helst skulle man vilja ha ensam majoritet och det kanske vi får till nästa val, vem vet? säger Christer Hasslebäck (UP)

Vilken fråga avgjorde?

– Det vi har haft med i förhandlingsdiskussionen är badhusfrågan och där har de andra partierna gått oss till mötes, säger Christer Hasslebäck (UP)

Uddevallapartiet skriver på sin hemsida under valrörelsen att "placeringen av badhuset vid Walkersborg är bra. Nu vill vi ha byggt en riktig fungerande anläggning så snart som möjligt".

Badhusfrågan har också varit viktig för Miljöpartiet. Jarmo Uusitalo (MP) vill inte kommentera enskilda frågor men säger att beslutet om Walkesborgsalternativet ska ligga fast. Men att byta sida och regera tillsammans med Allianssidan ser han inte som något problem.

– Vi har regerat med Alliansen förut och det har fungerat bra, säger Jarmo Uusitalo.

Han berättar att när det stod klart att Uddevallapartiet gick Alliansen till mötes föredrog Miljöpartiet att följa efter till höger.

– Vi hade föredragit ideologiskt sett att regera tillsammans med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet men när det alternativet föll så valde vi att gå till Alliansen för Uddevallas bästa, säger Jarmo Uusitalo.

Kan du förstå att många MP-väljare nu är besvikna?

– Ja, det kan jag förstå men vi prioriterar Uddevalla framför oss själva och tycker att det här är den bästa lösningen, säger Jarmo Uusitalo.

Han säger att i kommunalpolitiken är sakfrågorna och personkemin viktigast och det är det som avgör vilka man sätter sig i majoritet med.

I samband med valet uttryckte centerns Elving Andersson (C) att en majoritet med sex olika partier har sina nackdelar. Det är många viljor som ska samordnas.

– Det är klart att ju fler vi är, desto mer jobb är det att komma överens och nu är vi överens om mycket men inte allt, säger Elving Andersson.

Vilka skiljefrågorna är, eller partiernas gemensamma politik som helhet, vill han inte kommentera innan allt är genomförhandlat. Men vad gäller badhusfrågan så säger Elving Andersson att partierna hittat ett sätt att hantera frågan. Vad det i sak betyder vill han inte gå in på.

– Att Hasslebäck går ut med en kommentar om detta är jag förvånad över, säger Elving Andersson.

Han berättar att arbetet med att skapa majoritet har varit en öppen och bra process. Var och en har varit tydlig med vilka de pratar med och vilken riktning de har velat ta.

Det var i fredags som Uddevallapartiet lättade något på förlåten och berättade att diskussioner förs med Allianspartierna (M, L, KD och C) och Miljöpartiet. Övriga inblandade ville inte heller då kommentera något.

Formellt fattas beslut om styret på fullmäktigemötet den 14 november. Då ska budget och skattesatsen beslutas, och presidiet i fullmäktige väljas. De partier som går ihop om ett styre förväntas också presentera sin politiska plattform före fullmäktigemötet, alltså ge besked om inriktningen och de avgörande frågorna i sin politik.

Texten uppdateras.