Ny upplevelse. Värmlänningarna Rolf Karlsson och Solveig Olsson är i Uddevalla och besöker Solveigs syster. De passade på att uppleva något ovanligt, nämligen att följa med på brunchkryssning för att se Offshore-båtar. Foto: Cia Karlsson
Fartfyllda motiv. Flera av deltagarna på kryssningen hade med sig kameror eller mobiltelefoner för att försöka fånga båtarna på bild. Med en någorlunda bra kamera fungerade det utmärkt. Här är det Christer Martinsson, som fyllde 32 år samma dag, och Magnus Antonsson Svensson som fotograferar.
Ny upplevelse. Värmlänningarna Rolf Karlsson och Solveig Olsson är i Uddevalla och besöker Solveigs syster. De passade på att uppleva något ovanligt, nämligen att följa med på brunchkryssning för att se Offshore-båtar. Foto: Cia Karlsson Fartfyllda motiv. Flera av deltagarna på kryssningen hade med sig kameror eller mobiltelefoner för att försöka fånga båtarna på bild. Med en någorlunda bra kamera fungerade det utmärkt. Här är det Christer Martinsson, som fyllde 32 år samma dag, och Magnus Antonsson Svensson som fotograferar.

Offshorebåtarna susade förbi

Många upplevde Offshore-båtarna vid Skeppsviken, andra inne på VM-området vid Pininfarina. Men det går också att se dem utifrån vattnet. Bohusläningen följde med M/S Byfjorden på brunchkryssning.

ANNONS
|

Det är söndag och klockan är tio på förmiddagen. M/S Byfjorden hämtar upp de 40 personer som har bokat in sig för brunchkryssning genom Uddevalla turisttrafik.

Båtturen startar vid gästhamnen utanför turistbyrån, går ut i Uddevalla hamn och slutmålet är VM-området vid Pininfarina. Tanken är att båtresenärerna på nära håll ska få se de tävlande klass 1 Offshore-båtarna när de tränar.

Båtförare berättade

Ombord finns norskan Marit Strömöy för att berätta om Offshore-tävlingen och båtarna som deltar. Hon är själv registrerad båtförare och kör vanligtvis Formel 2, alltså inte de allra största Offshore-båtarna. Men hon har kört en av dessa också.

ANNONS

– Jag har kört Welmax, den båten som kraschade igår, berättar hon.

Personalen, med bland andra Tove Wireby och Lisa Öberg, dukar fram brunchbuffén och gästerna tar för sig. Under måltiden berättar Marit Strömöy om Offshore-tävlingen och båtarna som deltar.

– I Offeshore klass 1-båtarna sitter två personer, en som gasar och en som styr, så det gäller att de båda är samspelta, säger hon.

Artist och racerförare

Marit Strömöy är bara 33 år men har redan kört racerbåtar i 20 år. Hon kommer från Sandefjord, och förutom att köra båtar försörjer hon sig också som artist. Hon har till exempel arbetat på Wallmans salonger och varit med i den norska melodifestivalen två gånger. Men nu är hon alltså med på Byfjorden för att berätta om racerbåtar.

Hon lämnar dock skutan efter ett tag för att med hjälp av en annan båt ta sig in mot land för att kommentera träningsracet vid Pininfarina.

– Nu blir det snart action, lovar hon båtresenärerna innan hon lämnar båten.

Full fart

Snart efter att hon har hunnit in till land börjar tre av de stora klass 1-tävlingsbåtarna att träningsköra. I full fart susar de förbi Byfjorden som har ankrat en bit ut i hamnen.

ANNONS

Rasmus Westerhäll är med på båtturen tillsammans med kompisen Alexander ”Alex” Jakobsson och morfar Lars Andersson. Han hade gärna följt med på en av båtarna.

– Det hade varit kul att följa med. Jag kan gasa i så fall, inte styra, säger han.

Fascinerande

Solveig Olsson och Rolf Karlsson är på besök från Värmland och de är också fascinerade.

– Sånt här ser man inte varje dag, konstaterar Solveig.

Efter att båtarna har tränat färdigt kör Byfjorden in vid Pininfarina och släpper av gänget. Förhoppningsvis fick de senare även beskåda en spännande och fartfylld tävling.

ANNONS