Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Slitsamt för växter. Rhododendron blommar igen nu på hösten efter värme och regn, säger Mats Havström på Göteborgs botaniska trädgård. Bild: Pressbild
Slitsamt för växter. Rhododendron blommar igen nu på hösten efter värme och regn, säger Mats Havström på Göteborgs botaniska trädgård. Bild: Pressbild

Ofrivillig blomning sliter på växterna

Många växter blir i år förvirrade av en lång torr sommar följd av en fuktig höst. När de nu inleder en andra ofrivillig blomning ger det två årssäsonger under ett års tid, säger Mats Havström på Göteborgs botaniska trädgård.

Rhododendron blommar i trädgårdarna, plommonträd och äppelträd som blommar om. Hösten är sig inte lik och ser på sina håll märklig ut. Träd, blommor och buskar får sitt signalsystem utslaget av torkan som sen följs av regn.

– Det är förvirrande för växter som har sitt ursprung från till exempel monsunklimatets Asien där vintrarna är torra och somrarna blöta, säger Mats Havström som är botanist och vetenskaplig intendent på Göteborgs botaniska trädgård.

Han berättar vidare att under torkan i somras gick dessa växter in i en torrperiod, något som växterna uppfattade som vinter. När regnet kom under sensommaren och det blev ordentligt blött i markerna såg växterna det som en signal för vår och sommarsäsong. En del äppel och plommonträd som har sina ursprung i Asien och kan bete sig så här nu. I den här processen så slösas växternas tillväxtkapital bort.

– Bladen är som solceller. De tar värmens och solens energi och omvandlar den till tillväxt. När det då blir två säsonger under ett år får växterna inte tillbaka på sitt satsade tillväxtskapital eftersom växtsäsongerna då blir korta, säger Mats Havström.

En del växter har dött under sommarens torka. Faran för att växter som nu lever upp igen skulle ta skada är inte så stor.

– De klarar en säsong som den här men blir det flera på raken kan det gå illa, säger Mats Havström.