Oklart vad som drabbat musselbankar i Bohuslän

Antalet musslor minskar i havet. Musselbankarna krymper och forskarna kliar sig i huvudet. Vad som är på gång har man inte riktigt kunna konstatera.
– Men fenomenet har man konstaterat i andra länder också, säger Anna-Lisa Wrange.

ANNONS
|

Hon är forskare vid IVL, Svenska miljöinstitutet som bland annat finns på Kristinebergs marina forsknings- och innovationscenter, mitt emot Lysekil.

Tillsammans med forskarkollegan Åsa Strand arbetar hon med musselfrågan i ett fyraårigt forskningsprojekt.

– Vi vet inte exakt varför blåmusslorna minskar just nu. Man har gjort samma iakttagelse runt om i Europa. Vi vet att blåmusselbestånden kan variera naturligt mellan år, men det finns tyvärr inga längre tidsserier som kan bekräfta en stadig minskning över tid, säger Anna-Lisa Wrange.

"Varmare vattentemperaturer"

Hon bekräftar att det under 1970-talet fanns extremt mycket musslor i havet, och att mycket pekar på att det då var en topp för musselpopulationen.

ANNONS

– Det skulle delvis kunna förklara de vi ser nu. Men det finns många andra faktorer som kan påverka bestånden, säger hon.

Jan Uddén på Bohusläns Museum menar att den goda tillgången på musslor under flera decennier kan ha med övergödning i havet att göra och nuläget med färre musslor är ett normalläge?

– Så kan det förstås vara. Andra teorier inkluderar konkurrens med andra arter som exempelvis stillahavsostronen som etablerat sig på västkusten under de senaste 10 åren, samt klimatförändringar som leder till varmare vattentemperaturer som inte gynnar blåmusslor.

Men det finns många fler parametrar att överväga i sammanhanget. Det finns många teorier: Kan de japanska jätteostronen som etablerat sig påverka musselpopulationen?

– Det troliga är att flera faktorer samverkar, menar Anna-Lisa Wrange.

Hon berättar att flera musselodlare som forskarna talat med inte rapporterat om några problem.

– Det har ju haft sina odlingar i områden där det även finns naturliga musselbankar. Det kan ju faktiskt vara så, att de med sina odlingar har bidragit till att det finns goda bestånd av musslor i närheten vilket i sin tur bidrar till en god rekrytering av nya musslor på odlingen.

Vad händer om musslorna försvinner helt?

ANNONS

– De är så klart inte bra. De renar ju vattnet och minskar övergödning, genom att ta upp näringsämnen som finns i vattenmassan och musselbankar är viktiga livsmiljöer för andra djurarter.

En koll hos musselodlaren Andrean van de Plass vid Orust Shellfish ger att han inte sett några förändringar i sina egna odlingar.

– Vi tittar på hur vi själva eventuellt kan förstärka musselbankar på kusten, säger forskaren Anna-Lisa Wrange här vid Gullmarsfjorden utanför forskningsstation på Kristineberg.

Musselodling har under många år varit en ganska stor näring i Bohuslän, som enligt uppgift inte påverkas av att vilda bestånd av musslor krymper.

ANNONS