Åse Bjurstam och Anders Tånghed har gjort en renovering där de varit noga med detaljerna. Bild från Bohusläningens reportage i augusti.
Åse Bjurstam och Anders Tånghed har gjort en renovering där de varit noga med detaljerna. Bild från Bohusläningens reportage i augusti. Bild: Kenneth Eriksson

Oktogon i retrostil vann byggvårdspris

Samhällsbyggnadsnämndens senaste sammanträde torde ha gjort Anders Tånghed och Åse Bjurstam till de gladaste. De tilldelades nämligen byggnadsvårdspriset för sin ombyggda kvarn.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

”En vacker entré till ett vinkelrikt hus – med torn på taket, likt ett födelsedagsljus. Ett landmärke med spännande historia i – en Villerkullavilla som väcker fantasi”, lyder motiveringen från nämnden som också premierar att byggnadens helhet efter renovering och tillbyggnad med en våning speglar svunna tider.

Den aktuella fastigheten heter Forshälla Sund 1:185 och var tidigare en del av Sunds herrgård i funktionen som kvarn. Sedan kvarnverksamheten upphörde har byggnaden huserat två mindre lägenheter.

I renoveringsarbetet har Åse Bjurstam och Anders Tånghed siktat på att ge det åttakantiga huset en stil som ska likna 1900-talets början. Många inredningsdetaljer är specialbeställda hos mindre snickerier och glasmästerier.

ANNONS

LÄS MER:Fyra som kan vinna pris för bästa byggnadsvården

ANNONS