Oljeutsläpp i Uddevalla under kontroll

Oljeutsläppet vid Bodelebukten som skedde på torsdagskvällen är under kontroll – det meddelade Uddevalla kommun under fredagen.
– Det är väldigt lite olja som läckt ut, säger David Alfredsson, skogs-och reservatförvaltare.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Det var under torsdagseftermiddagen som räddningstjänst tillsammans med Kustbevakningen larmades om ett oljeutsläpp vid Bodelebukten.

En förbipasserande person upptäckte utsläppet och larmade. Flera enheter från räddningstjänsten var snabbt på plats för att ta hand om oljan som då drev in mot stranden.

– Det är en strandremsa på omkring 500 meter som är drabbad, berättar David Alfredsson på kommunens gatu-och parkförvaltningen.

Saneringsarbetet inledes snabbt

Stranddukar har lagts ut över natten tillsammans med länsar för att hindra oljan från att sprida sig.

Utöver räddningstjänst var även Kustbevakningen på plats. Under kvällen tillkom även ett saneringsföretag från Göteborg. Dessutom kopplades både gatu- och parkförvaltningen och miljökontoret in.

ANNONS

– I det läget visste vi inte hur mycket olja som hade läckt ut. Men nu kan vi konstatera att det handlar om en liten mängd. Exakt hur mycket vet jag inte, men det är väldigt lite i alla fall.

Var oljeutsläppet kommit ifrån är ännu oklart, men Kustbevakningen kommer nu att utreda händelsen.

– De har tagit vattenprover för att se vilken typ av olja det är, säger David Alfredsson.

Under fredagsmorgonen fortsatte gatu- och parkförvaltningen arbetet med att begränsa oljeskadorna. David Alfredsson är nöjd med morgondagens besiktning.

– Vi är jättenöjda med saneringsarbetet såhär långt. Vi har stängt in platsen och nu kan det ligga och skvalpa. Det handlar om ett väldigt litet oljeutsläpp, men vi har bra kontroll på läget.

Saneringsarbetet fortsätter nu under helgen. Stranddukar och länsar kommer att ligga kvar över helgen i förebyggande syfte.

– Vi kommer att ha kontinuerliga besiktningar under helgen. Det här är ett känsligt område, med tanke på att det är naturreservat och badstränder.

Uppmanar allmänenheten att undvika bad

Uddevalla kommun avråder allmänheten från att bada i Skeppsviken och Bodele.

"Som en försiktighetsåtgärd uppmanar vi allmänheten att undvika bad i Skeppsviken och Bodele inklusive Nabrinken från och med nu och över helgen”, skriver Roger Hansson, avdelningschef kultur och fritid i ett uttalande på kommunens Facebooksida.

ANNONS

En anmälan om oljeutsläpp har upprättats, enligt Kustbevakningen.

LÄS MER: Oljeutsläpp vid strandpromenaden i Uddevalla

ANNONS