Roger Granat, socialchef Uddevalla, säger att det pågår hårt arbete för att rusta sig för att skydda de äldre på särskilda boenden.
Roger Granat, socialchef Uddevalla, säger att det pågår hårt arbete för att rusta sig för att skydda de äldre på särskilda boenden. Bild: Maja Nilsson

Omfördelar personal och samlar in handsprit

Egen tillverkning av skyddsvisir, insamling av handsprit och förberedelser att omfördela personal från andra delar av den kommunala sektorn. Så rustar nu socialtjänsten i Uddevalla för att skydda de äldre på särskilda boenden och inom hemtjänst från covid-19.

ANNONS

Medan sjukvården stålsätter sig för att kunna ta emot ett ökat antal svårt sjuka har kommunernas äldreomsorg en viktig uppgift att skydda de äldre med hemtjänst och de som bor på kommunala särskilda boenden. I Uddevalla tar man höjd för stor sjukfrånvaro av den egna personalen när allmän smittspridning är igång.

Det gör man genom att se över personalsituationen, både vad det gäller att ta in timvikarier, men också att anställa sommarvikarier tidigare. Dessutom kan andra personalgrupper i kommunen behöva stötta upp inom socialtjänsten.

– Nu ser vi över möjligheten att omfördela personal från andra områden. Övriga förvaltningar ser över vilka det skulle kunna vara. Exempelvis sjuksköterskor inom elevhälsan som kan arbeta inom socialtjänsten, säger Roger Granat, socialchef.

ANNONS

Det kan komma att handla om ett större antal personer framöver som behöver både utbildning och introduktion. Exakt hur många är däremot svårt att ange i nuläget.

LÄS MER:Därför är det viktigt att skydda de äldre från smittan

"De gamla OH-filmerna räddar oss"

Dessutom behövs skyddsmaterial. Enligt en enkätundersökning som SVT nyligen genomfört med medicinskt ansvariga sjuksköterskor i landets kommuner är läget dåligt eller mycket dåligt när det gäller tillgången på skyddsmaterial till äldreboende och hemtjänst.

För Uddevallas del beskriver socialchef Roger Granat läget som "generellt hyfsat" när det gäller tillgången till skyddsmaterial. Plastrockar finns. Handskar finns "hyfsat" gott om. Men skyddsmaterial som ansiktsvisir är svårt att få tag på och kommunen har i dagsläget inte tillräckligt. Därför tillverkas nu egna i väntan på leverans.

– De gamla OH-filmerna räddar oss. Administrativ personal och daglig verksamhet tillverkar nu totalt 2 500 ansiktsvisir med OH-film och resårband. Dessutom ligger en mängd beställningar ute, men kommunerna ligger inte först i den kön, säger Roger Granat.

Hur är tillgången på andningsmasker?

– Andningsmasker finns men det är visiret som är det viktigaste.

Utöver tillverkning av ansiktsmasker har övriga förvaltningar i kommunen samlat ihop den handdesinfektion som finns och gett till socialförvaltningen.

Fördelas ut i verksamheterna

Tidigare förvarades skyddsmaterialet huvudsakligen centralt. Men eftersom det inte längre testas på alla som har symtom säger Roger Granat att det finns en oro bland personalen på boenden och inom hemtjänst. Därför har kommunen nu börjat fördela skyddsmaterialet till hemtjänst, boende och LSS-verksamhet.

ANNONS

Sker det någon samordning kring skyddsmaterial mellan NU-sjukvården och kommunen?

– Det är ont om skyddsmaterial så det är inte mycket att samordna. Vi försöker beställa från alla möjliga och vi tror att ansiktsvisir kommer nästa vecka. Vi lever på hoppet.

Men mitt i allt finns det ljusglimtar. Enligt Roger Granat är det lättare att få tag på timvikarier och än så länge har en sjuksköterska har hört av sig för att arbeta extra. Dessutom har kommunen kontaktats angående leverans av ansiktsvisir.

– Jag fick samtal idag från en firma som kan 3D-printa visir, så nu ska vi testa dem. Det kanske blir leverans redan på fredag.

ANNONS