Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Miljövänligt. Uddevalla Omnibuss undersöker möjligheten att införa elbussar i stadstrafiken.

Omnibus vill ha elbussar

Uddevalla kan få en elbusslinje. Det är i alla fall vad man hoppas på Omnibus där man startat en utredning.– En förhoppning är att vi kan se det under nästkommande år, säger Alf Gillberg (S), styrelseordförande för Omnibus.

Redan i dag kör Uddevalla Omnibus med miljöbränsle i alla bussar i stads- och skoltrafik. Främst biodiesel men också ett antal elhybrider finns. Nu finns det tankar på att gå ett steg längre och införa bussar som fullt ut går på el. Alf Gillberg berättar att en förstudie har inletts tillsammans med andra aktörer för att se om det över huvud taget låter sig göras att införa elbussar i Uddevalla stad.

– Det som vi försökte starta upp är att Volvo bussar kommer att utföra mätningar här i stan, mäta sträckor och topografi, för att få data.

Man för också diskussioner med kommunen, Uddevalla Energi och Västtrafik om ett "utvecklingsarbete kring elbussar för framtiden". Alf Gillberg menar att för att en större satsning kan komma till stånd krävs att flera aktörer involveras. Tanken är dock att inleda i mindre skala.

– Det finns entusiasm och stort intresse men det är klart ska man införa en total elfordonsflotta krävs planering och planering för investeringar. Vårt primära mål nu är att få en testlinje.

Inspirationen till planerna kommer från Göteborg, där det i dag går en elbusslinje till Lindholmen.

– Jag provade den och det är fantastiskt tyst och fint och miljövänligt också. Den här bussen går in i en skyddad depå vid ändhållplatserna och så fort den går in på stationen går laddaggregatet ner, berättar Alf Gillberg som hoppas att något liknande kan komma till stånd under nästa år.

Men än så länge är frågetecknen många. Till exempel har Omnibus i dag inga laddstationer för bussar, det är något som måste byggas. Och hur väl batteriets kapacitet fungerar i en backig stad som Uddevalla är en av de saker som måste utredas. Inte heller vad kostnaden skulle komma att bli är klart.

– Det har vi inte en sådan bild än, vi vet att bussarna per styck är betydligt dyrare.