UPPRÖRDA. Oroade och upprörd villaägare som kommer att bo nära en bergtäkt med tillhörande kross, hölls krigsråd på söndagskvällen.
UPPRÖRDA. Oroade och upprörd villaägare som kommer att bo nära en bergtäkt med tillhörande kross, hölls krigsråd på söndagskvällen.

Oro över ny bergtäkt nära villor

Ägarna till ett 25-tal villor i Gräskärr fick nyligen information från företaget Swerock om byggnation av en stor bergtäkt i området. Nu riktar villaägarna skarp kritik mot kommunen.

ANNONS
|

– Det är uppenbart att det funnits en kommunal planering för att det ska bli ett industriområde när bergtäkten är genomförd. Men jag och många andra här visste ingenting, förrän vi fick brev ifrån Swerock, säger Magnus Carlsson som kom till mötet med bland andra Therese Johansson, Ulf Rosén, Stefan Forsberg, Håkan Göberg, Anna-Karin Kling, Martin Andersson, Eva-Lena Carlsson.

LÄS MER: Ridklubben hotas när stenindustrin bygger ut

– Vi har blivit bortdribblade, menar Magnus Carlsson och de övriga på mötet nickar instämmande.

– Kommunen har talat länge om att detta ska bli ett industriområde, men den har inte talat med oss om att det faktiskt också handlar om en störande bergtäkt som ska fungera som sådan i decennier.

ANNONS

Oron hos villaägarna är sjunkande värden på husen, dammig miljö av stenkrossen och buller.

När kommunfullmäktige på onsdagen tar beslut om en fördjupad översiktsplan för kommunen finns industriområdet i Gräskärr med i planen.

– Man ska bryta 15 000 000 ton berg med ett årligt uttag av berg motsvarande 300 000 - 400 000 ton. Det är en gigantisk stentäkt. Hur ska det till att börja med gå för de sexton villor som ligger allra närmast stentäkten, undrar Eva-Lena Carlsson.

Om några år ska det nu aktuella området i Gräskärr ersätta det berguttag som i dag pågår på Fröland, ganska nära Byfjorden.

– Eftersom Swerock har verksamheten på Fröland har de fått Gräskärr också. Men jag förstår villaägarnas oro. De har inte fått information från kommunen, därför att vi inte är färdiga med en detaljplan, säger samhällsbyggnadsnämndens ordförande Gunilla Magnusson (MP).

Men borde de inte ha informerats om framtiden av kommunen i stället för att exploatören gör det?

– Ingenting är färdigt. Swerock har visserligen fått ett positivt förhandsbesked från länsstyrelsen om bergtäkten. Men det finns inte tillstånd förrän vi i kommunen gjort en detaljplan och då är det inte alls säkert att den ser ut som man tror i dag.

ANNONS

– Nu vidtar olika samråd mellan berörda parter. Detaljplanen kommer att kunna överklagas. Men att det skulle bli en industrimark på Gräskärr har det stått i kommunens översiktsplan i 30 år, poängterar Gunilla Magnusson.

Swerocks regionchef Jörgen Johansson har full förståelse för att villaägarna i Nöthult/Grässkär är oroade.

– Det är viktigt för oss att vi håller de berörda informerade och att vi har en bra dialog. Sedan är vi så klart noga med att följa lagar och förordningar.

Han berättar att det är ganska långt kvar till att bergtäkten i Gräskärr kan öppnas. Först ska man förbereda och göra en täktansökan som också måste godkännas av länsstyrelsen. Det ställs ganska tuffa krav på en sådan när de gäller transporter och vad man får och inte får göra.

– Sedan är planen att vi i augusti håller samråd om framtiden tillsammans med de boende i området. Den här täkten är en del av kommunens materialförsörjning många år framåt. Men vi har flera år kvar att göra på Fröland och inne på Benders område i hamnen där vi tar bort ett berg.

De 15 000 000 ton berg som kan brytas i Gräskärr motsvarar ett medelstort stenbrott för Swerock, bedömer Jörgen Johansson.

ANNONS

Vid normalproduktion kommer 55 lastbilar komma till eller lämna bergtäkten varje dag. Bullrande verksamhet kommer att bedrivas vardagar 06 - 18.

LÄS OCKSÅ: Förstår villaägarnas oro

ANNONS