Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/4

Oro för fler transporter på farlig väg

Gärna bullerskydd men först en väg som inte är livsfarlig. Så tycker många längs vägen mellan Terås bergtäkt och Grinneröd.

Att transporterna från Terås bergtäkt tillåts öka till mer än det dubbla är något som de boende kring Backamo har svårt att acceptera. Många har motsatt sig Skanskas planer och stödjer nu Bengt Edwardssons överklagande till högsta domstolen.

– Att i dag promenera på vägen innebär fara för livet, menar Pian Weirén, en av de boende i området.

Lastbilarna från bergtäkten är långa, breda och tunga. Samtidigt är vägen krokig, backig och smal. Ekvationen går inte ihop för bygdens invånare. Inte heller anser de att fartbegränsningen på vägen respekteras fullt ut.

– Om de ändå hade hållit sig till den tillåtna hastigheten. Men det gör de inte heller, tycker Johanna Saarinen som bor i ett stort rött hus alldeles vid vägen med tre barn i åldrarna 3, 7 och 11 år.

Hon kan aldrig slappna av när barnen är utomhus och måste följa med varenda steg den minsta tar, annars är hon rädd att dödsolyckan kan vara ett faktum.

Naturen runt knuten

Men att bo i Backamo är också underbart. Invånarna älskar sin trakt, har badplats i Grinnerödsjön och massor av natur runt knuten.

– Vår bostad är min mans föräldrahem och vi kommer inte att flytta härifrån, säger Johanna Saarinen.

Det är trafiken på vägen som är det stora problemet.

– Ja, bullerplank vore jättebra, för det är ett fruktansvärt oväsen när långtradarna åker förbi, säger Pian Weirén.

Flera som bor längs vägen håller med. Men sänkta hastigheter, kanske genom kameror eller farthinder och en separat gång- och cykelväg, är vad invånarna efterfrågar i första hand.

Ingen vågar gå eller cykla

– Som det är nu är vågar vi som bor här varken gå eller cykla längs vägen, förklarar Martin Hellberg, och tillägger:

– Jag håller själv farten som gäller här men då blir jag alltid omkörd av andra bilar.

Att transporterna från bergtäkten i det läget tillåts öka så mycket är det som bekymrar invånarna mest.

Väg 167 används redan som en genväg för tunga transporter mellan riksväg 45 och E 6. Men de extremt långa och tunga transporterna från bergtäkten upplevs som ett särskilt bekymmer för de boende.

I dag utgör de en mindre del av alla långtradare på vägen. Men det kan bli annorlunda om högsta domstolen fastställer miljööverdomstolens beslut. Bullerskydden som Skanska kan tvingas betala för är i så fall en klen tröst för de boende kring Backamo.