Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vårdföretaget Heartbeat slopar drive thru-vaccinering på Torp.  Bild: Andreas Engblom
Vårdföretaget Heartbeat slopar drive thru-vaccinering på Torp. Bild: Andreas Engblom

Oro för trafiksäkerheten stoppar vaccin-drive thru

Heartbeat, en av vaccinaktörerna på Torp köpcentrum, slopar drive thru-planen. Trafiksäkerheten äventyras och anses bli ett för stort problem. Istället kommer vaccinationer enbart att utföras i lokal på vaccinationsstationen.

Det kommer inte bli någon drive thru-vaccinering hos vaccinaktören Heartbeat på Torp Köpcentrum, det meddelar Robert Sjöholm, vd och specialistsjuksköterska på Heartbeat under tisdagen.

LÄS MER: Nu inleds fas 4 i Västra Götalandsregionen

LÄS MER: Riskgrupper får förtur till vaccinationen i Västra Götaland – trots allt

Stressande bilförare, potentiella köbildningar och en kombination av högt tryck på fotgängare vid vaccinationsstationen har gjort att företaget nu fattat beslutet att slopa drive thrun.

– Vi anser att det blir en stor risk för olyckor om vi blandar fotgängare med bilar som står i kö. Det blir både farligt och saknar patientsäkerhet, säger Robert Sjöholm, vd och specialistsjuksköterska på Heartbeat till Bohusläningen.

LÄS MER: Här kan du vaccinera dig i Bohuslän – hela listan

Får parkera och promenera till lokalen

Istället kommer de som vill vaccinera sig få parkera sin bil och promenera fram till vaccinationsstationen.

– Det finns gott om parkeringar bakom Rusta för de som vill vaccinera sig. Och vi kan på detta sätt även på ett enklare sätt övervaka våra patienter efter vaccinationen. Detta kommer att gälla även för vaccinationscentralen i Tanum för vår del, säger han.

LÄS MER: Boka vaccin mot corona i Västra Götaland – så gör du

Hur kom ni fram till det här beslutet?

– Vi diskuterar hela tiden hur vi bäst genomför det här stora projektet, oavsett om det gäller tillgång till material, personal eller lokaler. Och vi försöker tänka framåt och lösa problem innan de uppstår. Jag är glad att vi hann tänka så här långt och att vi faktiskt väljer bort drive thrun och slipper vara efterklocka. För det är potentiell trafikfara, säger han.

Enligt regionens vaccinsamordnare Kristine Rygge kommer vaccinationen på Torp köpcentrum att påbörjas nästa vecka, och enligt Robert Sjöholm är det nu bara besked om när vaccindoser kommer som saknas.

– Vi är redo. Får vi bara någon dag i framförhållning så är vi snart igång. Vi kan inte kalla in personal innan vi vet när vaccindoserna kommer, men i övrigt är allt ordnat, säger han.

Primapraktiken fortsätter som planerat

Den andra vaccinaktören som kommer befinna sig på Torp köpcentrum är Primapraktiken i Trollhättan, i samarbete med Centralhälsan Silentzvägen.

Enligt Robert Roos som är ansvarig för organiseringen av arbetet har drive thru-konceptet fungerat bra på Nevs anläggning i Trollhättan, och säger att det i nuläget därför inte finns några planer på att ända upplägget för vaccineringen på Torp köpcentrum.

– Vi kommer naturligtvis göra allt vi kan för att göra det så säkert som möjligt både för personal och patienter. Trafiken får inte spilla över. Det är viktigt att vara uppmärksam och justera efter hand, säger han.