Liam Antonsson,  Albin Edegran och Lennart Küssner vann lagtävlingen för Östrabo 1 tidigare i år.  Lennart Küssner gick hela vägen individuellt och vann Wallenbergs fysikpris samt en guldmedalj i fysik-OS.
Liam Antonsson, Albin Edegran och Lennart Küssner vann lagtävlingen för Östrabo 1 tidigare i år. Lennart Küssner gick hela vägen individuellt och vann Wallenbergs fysikpris samt en guldmedalj i fysik-OS. Bild: Privat

Östrabostudent slutade etta i fysik-OS

Ett lag från Östrabo 1 blev tidigare i år bäst i Sverige i fysik. Bäst av de bästa individuellt har nu Lennart Küssner blivit efter ytterligare två deltävlingar. Den senaste med internationellt motstånd.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Wallenbergs fysikpris heter utmärkelsen som går till den gymnasieelev som blivit bäst i Sverige, och den senaste som vunnit det priset heter Lennart Küssner och går tredje året på Östrabo 1.

Hur känns det?

– Det känns väldigt bra, är stolt och glad över att vunnit den svenska delen av tävlingen, säger Lennart Küssner som dock konstaterar att det blev en ovanlig fortsättning.

Sveriges deltagare har kvalificerat sig genom att placera sig bland de 18 bästa i lagtävlingen, och sedan genomföra en experimentell tävling på Chalmers i mars. Där gick det bra för Lennart Küssner som gick vidare till nordisk-baltiska fysikolympiaden.

ANNONS

– Den gick i Tallinn förra helgen, men på grund av corona hölls den på nätet för första gången. I vanliga fall är det bara deltagare från Sverige, Finland, Estland, Lettland och Litauen, men eftersom det var online den här gången fanns det även deltagare från Ryssland, Brasilien och Saudiarabien, berättar Anne-Sofie Mårtensson som samordnar tävlingen i Sverige för Svenska fysikersamfundet.

"Hård konkurrens"

En av tolv guldmedaljer i Tallinn erövrades av Lennart Küssner.

– Det var verkligt hård konkurrens, fantastiskt bra gjort, berömmer Anne-Sofie Mårtensson.

Under tävlingens gång kändes dock framgången inte lika närvarande.

– Det var väldigt svåra uppgifter rakt igenom. Tävlingen ska vara svår, men det är svårt att uppskatta hur det går i en sådan tävling. Det var inte förrän resultatet kom som jag kunde slappna av, berättar Lennart Küssner.

Tävlingen pågick i fem timmar där de tävlande fick sitta hemma och lösa uppgifterna, under ständig övervakning via webben. Fysikmästaren menar dock att det inte var någon större skillnad mot att sitta i en stor sal med andra tävlande.

– Jag tror inte att jag skulle ha löst fler problem den dagen även om jag haft en eller två timmar till, säger studenten som lämnar det naturvetenskapliga programmet på Östrabo 1 om någon vecka.

ANNONS

Vart tar du vägen nu?

– Jag ska nog börja plugga teknisk fysik i Lund. Har inte tänkt på något yrke än, men det blir nog ingenjör inom fysik, säger Lennart Küssner.

ANNONS