Glada handlare. Gert Bohlin och Lars Abrahamsson har blivit en egen institution med sin ostvagn i Ulvesund och affärerna går bra, berättar de.
Glada handlare. Gert Bohlin och Lars Abrahamsson har blivit en egen institution med sin ostvagn i Ulvesund och affärerna går bra, berättar de.

Ostsuccén i Ulvesund

Åtta år efter det att Ulvesunds handel stängde fortsätter köpmannen Gert Bohlin, 77, kommersen i vanlig ordning, tillsammans med Lars Abrahamsson, 66. Och den gamla servicen som gjorde lanthandeln i Ulvesund känd en gång, finns kvar - så klart.

ANNONS
|

Nämligen att när äldre kunder ringer och vill ha varorna utkörda till sin bostad, slänger sig någon av de två köpmännen i bilen. Sedan kommer varorna som på beställning. Att ostvagnen inte har samma sortiment, kompenserar Bohlin och Abrahamsson med att köpa in till exempel bröd och mjölk inne i Ljungskile, om det är det som ostkunderna också behöver hemkört.

De två började samarbeta redan 1964. Då drev Gert charketuri inne i Ljungskile åt slakteriet VSS, som hade charketurier på några ställen. 1967 öppnade han eget som Ulvesunds handel och drev den fram till 2008, då nya ägare till fastigheten gjorde att affären fick stänga. Genom alla åren har samarbetspartnern varit Lars Abrahamsson.

ANNONS

Deras lanthandel i Ulvesund blev välkänd för att de tog över en del socialt ansvar för äldre personer, som bor kvar ute på landet. Butiken körde helt enkelt ut varor som beställdes av gamla och äldre kunder.

Affären blev, kan man säga, en föregångare till de matkedjor som man i dag kan beställa färdiga matkassar ifrån.

Gert Bohlin har behållit flera av sina gamla leverantörskontakter som han byggde upp under de 41 åren som Ica-handlare.

– Jag har ju ett hyfsat kontaktnät och det är väl klart att det underlättar för oss i dag, när vi beställer hem osten som vi hämtar från bland annat leverantörer i Göteborg.

Väggarna på ostvagnen är tapetserade med erbjudanden om ostar som Saint Agur, Brie, olika finare typer av mögelost och lagrade hårdostar som Greve eller Prästost.

– Affärerna går bra. Vi konkurrerar med priset och då är inte alltid maxmal vinst viktigast. Vi tycker båda att den sociala biten med att driva affär, mötet med kunderna, är viktigt, säger Bohlin och Lars Abrahamsson nickar.

Några semesterstängningar är det därför inte tal om. Ostvagnen är öppen alla dagar i veckan utom söndagar.

– Det är klart att Lars kan behöva några dagar ledigt då och då när han kör rally eller håller på med sina bilar. Men så länge vi är friska och pigga håller vi aldrig stängt och vi kommer att driva butiken så länge vi orkar och tycker det är meningsfullt.

ANNONS

Fakta/Om ost

Vem uppfann konsten att göra ost?

Det vet man inte så noga, men det är så länge sedan att skrivkonsten ännu inte var uppfunnen.

Gustav Vasas roll i ostfrågan.

Han var driftig i ostfrågan och importerade lämpliga nötkreatur och skickliga ostmästare från Holland.

Hur gör man osten?

Proteinet koagulerar. Koaglet skiljs från vasslen. Ostmassan syras och formas. Anrättningen saltas och lagras.

Hur mycket ost äter vi?

Enligt Jordbruksverket 2012 åt svenskarna då 19 kg ost per år, allt mer importerad.

ANNONS