Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Oväntat tufft i NU-sjukvården

Läget i NU-sjukvården är ovanligt ansträngt. Ovanligt många patienter under midsommarveckan i kombination med ett 50-tal färdigvårdade patienter som väntar på att hemkommunen ska ta emot dem, är orsaken.

– Vi brukar säga att det alltid blir mycket mer patienter efter midsommarhelgen men i år kom de redan veckan innan, säger Niklas Claesson, NU-sjukvårdens kommunikationschef och tillägger:

– Om de utskrivningsklara patienterna hade kunnat komma hem snabbare hade läget inte varit lika ansträngt. Men kommunerna gör vad de kan och vi samarbetar om det.

Antalet färdigvårdade patienter är ungefär lika stort hela sommaren. För tillfället är många av dem hemmahörande i Trollhättan.

Niklas Claesson beskriver läget inför sommaren som ansträngt men inte värre än de senaste somrarna.

Precis som vanligt har flera avdelningar stängts och vårdplatser dragits ner, i år från 677 platser till som lägst 535 platser i juli. Merparten av planerade operationer har ställts in till efter sommaren. Personal som arbetar där stängningarna har skett får gå över till andra avdelningar.

Det har varit svårt att få tag i vikarier och situationen har förvärrats av att det redan innan semestertiderna saknades personal.

– Vi saknar fortfarande en del vikarier och vi har inte klarat att bemanna alla enheter i den utsträckning vi har önskat. Nu organiserar vi oss utifrån den bemanning vi har. Vi hade önskat att ha fler vårdplatser öppna men det har inte gått.

Största bristen finns på sjuksköterskesidan. Problemet finns året om men blir särskilt tydligt under sommarmånaderna, säger Niklas Claesson. Det löser man genom att ta in extra många undersköterskor och låta dem ta över vissa av sjuksköterskornas uppgifter.

– Så har vi gjort under många år. Det gör att en sjuksköterska får ha hand om fler patienter än annars men inte behöver ansvara för alla delar, säger han.

Antalet vårdplatser återgår till vanlig nivå igen vecka 35 med start den 28 augusti.