Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/3

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Ovanligt och vackert väderfenomen i Ljungskile

Under måndagskvällen bjöd himlen ovanför Ljungskile på ett mycket ovanligt och vackert väderfenomen.

Det var på måndagskvällen Ljungskilebon Tobias Åberg satt i sitt kök och blickade mot himlen. Det var i skymningen och solen var just på väg ned. 

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

– Jag har sett det en gång tidigare i livet och har läst om det så jag visste att det var något ovanligt här. Det är ju synligt uppe i norra Sverige annars.

Han fotograferar gärna så självklart skulle väderfenomenet fångas på bild. 

– Jag fotar till och från ganska mycket och jag vill självklart föreviga sådant som man inte ser så ofta annars, säger Tobias Åberg.

På vädertjänsten Foreca bekräftar meteorologen att väderfenomenet som kallas pärlemorsmoln är mycket vanligare vid högre breddgrader. 

– Han hade allt lite tur som fick se det här och fångade det så bra med kameran också, säger Maria Jönsson. 

Meteorologen berättar att pärlemorsmolnen ligger väldigt mycket högre upp i atmosfären jämfört med de moln vi vanligtvis ser. 

– Det krävs mycket kall luft på hög höjd för att de ska bildas. För att kunna se dem ska det därmed inte vara några moln under dem som är i vägen, säger meteorologen. 

Strax före solnedgången eller soluppgången bryts ljuset på ett sådant sätt att det blir ett sådant skimmer som påminner om pärlemor. 

– Det är någonting i partiklarna i molnen som gör att ljuset bryts på det här sättet. Och det stämmer att vi hade riktigt kall luft som kom norr ifrån på måndagskvällen. Det syns ju på fotona att de är tagna precis vid solnedgången så det här är pärlemorsmoln, absolut!

Men enligt Maria Jönsson vet man fortfarande inte jättemycket om pärlemorsmoln. Det bedrivs en de hel del forskning runt om i världen. Och får man syn på dem bör man göra som Tobias Åberg och fotografera dem eller bara njuta av vyn. 

– Det är spännande moln och visst är de fina, säger Maria Jönsson som är meteorolog.