Över 1000 frivilliga från Missing people och Fikk sökte efter försvunna Wilma

Det påminner om en militär organisation när frivilligorganisationen Fikk styr ut frivilliga i terrängen för att leta efter försvunna Wilma Andersson.
– Vi har kapacitet för att fortsätta från platsen i minst fem dagar till, säger Peder Schillerström- Bruun, organisationens insatsledare vid basen i Uddevalla.

ANNONS

Uddevalla har gått man ur huse för att göra en insats i sökandet – under lördagen var över tusen frivilliga ute och letade, organiserade av frivilligorganisationerna Missing people och Fikk.

Vid Fikks samlingsplats i Kuröd strömmade det in påpälsade personer på det leriga området som i det råkalla vädret ville hjälpa till i sökandet.

En av dem var Marina Borneblad, 36, från Uddevalla som hade med sig hunden Herkules i sökandet.

– För mig känns det angeläget att få hjälpa till. Jag har själv en dotter, förvisso bara tio månader, och har all förståelse för vad Wilmas föräldrar går igenom. Därför känns det fullt naturligt att bidra med det man kan, säger Marina Borneblad, som även deltog under fredagen och är redo att ge sig ut igen.

ANNONS

Fikks samlingsplats vid randen av ett terrängområde ser ut som ett läger med flera tält där de frivilliga samlas, får kartor och instruktioner innan de med en gruppledare i täten ger sig ut. Sätter hungern in steks det hamburgare för glatta livet – kapaciteten är 300 i timmen – och för den som fryser finns en stor varm buss att krypa in i.

"Vi har olika sponsorer"

Vid anläggningen med mobila byggnader finns elverk och fordon i form av fyrhjuling och bilar med organisationens logo. I sökandet har man tillgång till drönare, hundar och hästar och man får känslan av en nästa militärisk organisation.

Som kostar pengar.

På frågan om hur verksamheten finansieras säger Peder Schillerström-Bruun:

– Vi har olika sponsorer och ekonomiska stödgivare. Det kan vara allt från det lokala näringslivet, som här i Uddevalla, till större privata donationer, säger Peder Schillerström-Bruun som var den som grundade Fikk efter att ha tidigare ha varit verksam i Missing people.

Han arbetar mer eller mindre på heltid med organisationen.

När det gäller de hjälpmedel som används i olika sökanden kommer de ofta som stöd och hjälp från andra organisationer, berättar han.

– Exempelvis när det gäller hundar och drönare så är det andra organisationer som vi samarbetar med för att kunna jobba brett, säger han.

ANNONS

"Jag är redo att gå ut igen"

Från skogen har en frusen Anna Bagge, Uddevalla, kommit. Hon ingår i en grupp som har varit ute i flera timmar och letat, utan att han gjort några fynd som kan kopplas till försvinnandet.

– Nu sitter det bra med lite mat, säger Anna och sätter tänderna i en hamburgare.

Hon säger att hela Uddevalla har påverkats av försvinnandet och att det känns bra att göra en insats.

– Jag är redo att gå ut igen, om det behövs, säger hon.

Trots att organisationsarbetet känns positivt och man hör skratt när de sökande går ut så finns det i grunden något tragiskt och de som letar är väl medvetna om att de kan stöta på något obehagligt i terrängen.

– Så är det och jag har väldigt stor respekt för Wilmas anhöriga och vad de går igenom. Men för att kunna göra vårt jobb effektivt och för att nå ett resultat så måste man ha distans till vad det i grunden handlar om. Annars skulle man inte orka, säger Peder Schillerström-Bruun.

LÄS MER: Viljan att hjälpa är stor – kan utnyttjas av bedragare

ANNONS