Översvämningen i centrala Uddevalla

Flera gator spärrades av och Kampenhof låg under vatten. Centrala Uddevalla hade stora problem med det höga vattenflödet under måndagen.

ANNONS
|

SMHI utfärdade en klass ett-varning för höga vattenflöden. All trafik inifrån Kampenhof flyttades ut från stationen då den översvämmades. Det var höga vattenflöden som låg bakom, både från förra veckans storm Ciara och helgens storm, Dennis. Vid klockan 17 på måndagen kunde bussarna gå som vanligt igen.

– Hela Kampenhof ligger ju under vatten mer eller mindre. Vi har stängt Junogatan och Bastionsgatan för all trafik, sa Fredrik Stengavel, gatu- och parkchef på Uddevalla kommun tidigare under måndagen.

LÄS MER: Sälen Sally simmade rätt in i översvämmade fiskaffären

På måndagskvällen ställde Västtrafik in flera tågavgångar på Bohusbanan på grund av den rådande väderleken. Tågtrafiken väntas gå som vanligt först på tisdagsmorgonen.

ANNONS

Flera gator i centrala Uddevalla och i andra samhällen längs kusten översvämmades och kommunen har gick ut med varningar till bilister.

– Vi varnar för Repslagargatan, Göteborgsvägen och Asplundsgatan. Vi stänger inte av vägen fysiskt men varnar för att åka där med bil. Håll er undan centrum om ni ska ta bilen.

LÄS MER: Efter två stormar – nytt oväder väntas i veckan

Djursjukhuset Anicura fick transportera skadade djur med gummibåt för att vattnet var så högt.

LÄS MER: Sjuka husdjur tvingas bäras – eller åka båt till djursjukhuset

"Det går att komma hit med gummistövlar"

På Kampenhofs granne Bohusläns museum var det torrt inomhus, trots att man har Bäveån bredvid. Där gav de plastpåsar till besökare.

– Vattnet reste sig för fort för de besökare som kom tidigt, de kom in torrskodda men inte ut, säger Hanna Stening i museets reception som också håller ett öga på vattennivåerna runt omkring museibyggnaden.

Bara via en landremsa från Kampenhof gick det att ta sig till entrén, dock är det ungefär sju centimeter djupt utanför dörren, berättade Hanna Stening under måndagen.

– Det går att komma hit med gummistövlar, säger Hanna Stening som har film att bjuda på för sportlovslediga barn.

ANNONS

"Inte så lätt att stoppa havet"

Det är andra gången på kort tid som Uddevalla översvämmades.

– Det är inte så lätt att stoppa havet. Det går alldeles för fort för att vi ska hinna med och om det fortsätter att regna så här då har vi problem.

Höga vattenflöden

Vattennivåerna varierar längs kusten men det var som allra högst i Uddevalla och Stenungsund.

Vid lunchtid på måndagen nådde havsvattenståndet sin kulmen. I Stenungsund och Uddevalla var var nivåerna över en meter jämfört med det normala.

– Det varierar längs med kusten, nu ligger vi någonstans mellan 110-120 centimeter högt vid den öppna kusten men i Uddevalla och Stenungsund är det ungefär 130-140 centimeter högt. Då är det alltså så mycket högre över medelvattnet, berättade Klara Matsson.

"Har inga möjligheter att pumpa bort havet"

Vid 12-tiden på måndagen var Räddningstjänsten ute och gjorde en kontroll av en fastighet. I övrigt har de inte behövt åka ut på några väderrelaterade insatser under måndagen.

– Problemet är att det är havet som trycker upp, och att pumpa bort havet har vi inga möjligheter att göra. Vi är lite handfallna, säger Andreas Svenblad, inre befäl på Räddningstjänsten Mittbohuslän.

Svenblad berättade att uppgifter han fått till sig är att läget börjat stabiliseras, och att vattnet börjar sjunka undan.

ANNONS

– Det är inte så att faran är över för fastigheter som är närliggande, men den uppgift jag har är att det har stabiliserats lite.

Ska allmänheten tänka på något särskilt?

– Jag tror inte att det finns några särskilda rekommendationer. Det är en annan femma om det kommer in en begränsad mängd vatten i en källare, då kanske man kan ha en pump själv i beredskap. Men att pumpa bort havets vatten? Det går inte, säger Anders Svenblad.

LÄS MER:Inte bara Uddevalla som drabbats av översvämningar

ANNONS