Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Gunilla Magnusson, David Skälegård, Jarmo Uusitalo och Vivian Fräknefjord var först på plats under Miljöpartiets valvaka. Bild: Isabella Persson

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Oviss valnatt för Miljöpartiet

Första rapporterna visade att Miljöpartiet pendlar strax ovanför riksdagsspärren. Gunilla Magnusson (MP) är hoppfull och menar att det är viktigt att partiet får stanna kvar.

Miljöpartiet har fyra år bakom sig i regeringen. Det har varit en tuff tid för partiet och i de sista opinionsundersökningarna låg de och pendlade på den avgörande gränsen. Men det var inget som Gunilla Magnusson oroade sig inför på partiets valvaka i studio 32.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

– Vi kommer inte åka ut. Det var inget vi behövde oroa oss för, säger hon.

"Spännande kväll"

Vid åtta-tiden hade några få av partiets medlemmar anlänt till vakan. Tekniken höll på att fixas. På en stor vit duk skulle partimedlemmarna följa den spännande valnatten. Maten dukades upp och fler och fler rullade in.

– Det är en väldigt spännande kväll och det är roligt att vi kan göra det här tillsammans, säger Magnusson.

Vill behålla majoriteten

När första rapporten kom var Miljöpartiet över gränsen och ser ut att klara sig kvar i riksdagen. Men hur det ser ut i kommunen är fortfarande under söndagskvällen oklart. Partiet backade förra valet men har tillsammans med S och V suttit i majoriteten sedan 2014.

– Här i Uddevalla hoppas vi att vi kan sitta kvar och få behålla majoriteten med Vänstern och Socialdemokraterna, säger Magnusson.

"Vi behövs"

Men för henne är det svårt att förutspå var det kommer att sluta. Men hon tycker att det är viktigt att Miljöpartiet får behålla sin plats i både riksdagen och i Uddevalla.

– Just nu behövs vi verkligen. Vi är det enda partiet som prioriterar klimatfrågan och vi måste fortsätta med det, säger Magnusson,