Gruppbild med avstånd emellan, som sig bör i coronatider. Det var ett riktigt hundjobb att få alla att titta i kameran samtidigt.
Gruppbild med avstånd emellan, som sig bör i coronatider. Det var ett riktigt hundjobb att få alla att titta i kameran samtidigt. Bild: Alexander Ekström

Påskpromenad med hundtema och virusavstånd

Diplomerad hundpsykolog, hundinstruktör och även hundfrisör. Som ni förstår gillar Mira Bacova hundar, och på långfredagen anordnade hon en påskpromenad för just hundar i centrala Uddevalla.

ANNONS
|

Vanligtvis brukar det vara fler deltagare än de åtta som samlades vid Thordéngården i långfredagssolen, när det vankas organsierad hundpromenad med Mira Bacova.

– Vi brukar vara fler, men jag följer Svenska kennelklubbens senaste rekommendationer som säger att man inte ska ha några inomhusaktiviteter, men att det går bra att ses max tio personer ute, säger hon.

Långfredagens promenad på en timma på Fossumområdet hade Mira Bacova förberett genom att i förväg placera ut olika påskkycklingar som hundarna skulle leta rätt på. Som ledtråd och hjälp hade påskkycklingarna även fått sällskap av varsin korvbit.

Anett Limseth Fägersten från Uddevalla deltog med sin hund Nea, som hon räddade från ett liv som spansk gathund för ett och ett halvt år sedan.

ANNONS

– Hon är tre år nu. Jag är så glad att jag hittade Mira, hon ser varje hund som individ och Nea är som förbytt. För ett år sedan hade hon aldrig suttit helt lugnt såhär med massa andra hundar runt omkring, säger hon.

Många strängar på sin hundlyra

Mira Bacova är diplomerad hundpsykolog och även utbildad hundinstruktör. I hemmet driver hon även en frisörsalong exklusivt för hundar.

– Vi har haft många avbokningar på kurser nu från äldre och riskgrupper, men klippningen rullar på.

– För att klara sig inom hundyrket måste man vara bred, fyller Robert Hansson, som bor tillsammans med Mira i Forshälla utanför Uddevalla, i.

Själva har de bara en hund, nioårige Gosko som Mira tog med sig när hon flyttade till Sverige från Slovakien för nio år sedan.

– Jag klarar mig än så länge och vi är bara mellan fyra och sex personer när vi har kurser. Men blir det hårdare restriktioner och regeringen stänger ner allt blir det tufft.

ANNONS