På tur med äventyrliga familjer

De träffas vid Vrångevattnet uppe på Herrestadsfjället för att vandra en bit genom skogen. Det är Friluftsfrämjandets grupp Äventyrliga familjen med barn i olika åldrar som plockar blåbär, letar efter svamp, täljer, hugger ved och tänder eld med tändstål.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Vid ett vindskydd på Herrestadsfjället sitter Molly Larsson och försöker tända eld med ett tändstål. Elsemaj Wallin sitter bredvid och hejar på. Det tar tid, men Molly ger inte upp. De är åtta och nio år och är ute på tur med Friluftsfrämjandets grupp Äventyrliga familjen en söndag i oktober. Birgitta Albinsson, en av ledarna i gruppen, hjälper till att puffa fram en bit papper som elden ska ta sig i. Hennes egna barn är också med.

– Det är därför vi gör det här, för att vi vill göra saker tillsammans med familjen, säger Birgitta Albinsson.

– Det här är vår tredje termin vi är med. Det är kul att inte lämna sitt barn utan göra något ihop. Och så kommer man till ställen där man inte brukar gå själv, säger Annika Larsson som är mamma till Molly.

ANNONS

De har gått på en stig längs Vrångevattnet där de hittade blåbär och olika sorters svampar.

– Kantareller är jättebra att plocka och trattkantareller. Men om ni hittar någon svamp kan ni säga till, så ser vi så att det inte är en giftig svamp, säger Hanna Wallin, som också är ledare för gruppen, till barnen.

Ved har de med sig, och yxor för att spänta stickor med. Det gör de lite äldre killarna Arve Bugge, Vilmer Wallin och Felix Albinsson bakom vindskyddet.

– Man behöver ha torr ved och spänt, säger Arve Bugge.

Idag är inte alla med, men i vanliga fall är de fyra ledarfamiljer och fyra deltagarfamiljer med barn från tre till tolv år som träffas varannan helg för att vara ute i naturen. Ibland sover de över i tält.

– Det är jätteroligt. Vi är ute tillsammans men delar upp barnen i olika åldrar beroende på vad vi gör. De äldre har redan hört det här med vad man gör när man går vilse och hur man hanterar en kniv. Och de yngre behöver ju det där på en annan nivå, säger Bianca Bugge som också är ledare.

Måste man ha en dyr utrustning?

ANNONS

– Nej det måste man inte. Det är bra om man har kläder som står emot regn och bra skor. Sedan behöver man en ryggsäck med ombyte. Vi har en packlista så att de lär sig att packa själva. Fritidsbanken i kommunen har en del utrustning. Där kan man låna en ryggsäck och ett tält om man vill prova på friluftsliv, säger Bianca Bugge.

De yngre barnen sitter en bit bort från vindskyddet och lär sig att hantera knivar. Hjalmar Wallin tar upp en pinne från marken. Han ska tälja en grillpinne. Hilda Bugge sjunger på Arne alligator medan hon täljer. Och så har de med sig täljvirke också som Maylisse Wallin täljer på.

– Jag ska tälja en kniv. Den är ganska vass snart, säger Maylisse Wallin.

Bianca Bugge sitter bredvid och instruerar. Att man ska sitta lite bredbent och tälja från sig med träbiten nedåt. Och att man inte får plocka vilka pinnar som helst, utan bara pinnar som ligger på marken.

– Vad kallas den regeln för? säger hon.

– Allemansrätten, säger alla barnen.

Vid vindskyddet kämpar Molly Larsson på med tändstålet. Alla är hungriga och vill ta fram sina matsäckar med mackor och pastasallad – och så vill några grilla korv. Vilmer Wallin tar fram en tändsticka till slut och tänder elden. Någon ropar Hej kollikock. Då kommer Mulle.

ANNONS

– Hos Friluftsfrämjandet har vi Mulle, Fjällfina, Laxe och Nova. De har varsitt eget lockrop. Mulle har Hej kollikock. Han lever i skogen. Laxe lever vid vatten. Han har bubbelia som lockrop. Fjällfina har vindivil och Nova är ute i rymden och har Kosmihoj, säger Bianca Bugge.

Så hörs ett annat rop. Det är Molly Larsson som fått fyr på elden med tändstålet till slut.

– Det känns bra. Jag hittade ett snöre och tände eld längst ut på fransarna, säger Molly Larsson.

ANNONS