Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Det farliga narkotiska ämnet karfentanil används för att söva större djur, som elefanter. Det fanns i pappans hem, bland annat utspätt i nässprejflaskor. Bild: Polisen

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Pappa vill ha ersättning efter treårings död

Pappan friades av hovrätten för att ha orsakat sitt barns död. Nu vill han ha ersättning för att han suttit häktad som misstänkt.

Det var i maj förra året som en pappa först anhölls och sedan häktades, misstänkt för att ha orsakat sin treåriga dotters död. Han satt dock inte frihetsberövad särskilt länge, då hovrätten hävde häktningen efter fem dagar. I januari i år anhölls han på nytt, misstänkt för samma brott, och blev åter igen häktad. Men även denna gång hävdes häktningen inom en vecka.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Treåringen dog sedan hon fått i sig det mycket farliga narkotiska preparatet karfentanil, som har beskrivits som 10 000 gånger starkare än morfin. Detta ämne fanns i pappans hem. Han ställdes inför rätta, tillsammans med sin bror som var inneboende, och dömdes av Uddevalla tingsrätt till ett och ett halvt års fängelse för att ha orsakat dotterns död.

Friades av hovrätten

Domen överklagades dock och i somras friade hovrätten pappan helt från misstankarna att ha vållat dotterns död. Hovrätten kom fram till att det inte var bevisat vem av pappan eller hans bror som förvarat karfentanilet i bostaden och varit oansvarig i hanteringen av detta. Båda skyllde på varandra.

LÄS MER: Hovrätten ändrar domen

Nu har pappan via advokat lämnat in ett ersättningsanspråk till justitiekanslern för tiden han suttit häktad som misstänkt i målet. I framställan om ersättning beskrivs att frihetsberövandet har åsamkat pappan psykiskt lidande.

Nämner ingen summa

Förutom att pappan vill ha ersättning på knappt 1 700 kronor för sina omkostnader för sitt ombud har han inte preciserat hur stor ersättningen bör vara, utan pappans advokat överlåter åt Justitiekanslern att avgöra vad som är skäligt. Dock påpekas att pappan varit misstänkt för särskilt allvarlig brottslighet, och att det därför finns skäl att bevilja högre ersättning än normalt.

Enligt Justitiekanslerns praxis bestäms ersättningen för lidande i normalfallet till 30 000 kr för den första månaden någon sitter frihetsberövad.