Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/5

Parkeringar lämnar ingen oberörd

Det var bättre tidigare. Ska vi parkera eller handla? Ja, meningarna går i sär när det gäller bilismen i centrum.

Saluhallen vid Norra Hamngatan har haft öppet i drygt fem veckor nu.

– Första veckan var det mycket prat om parkeringarna, men inte nu längre. Jag brukar säga, ska vi parkera eller handla? Ett centrum blir ju mer levande utan för mycket bilar. Ju mer bilfritt desto mer attraktivt blir det att handla i centrum. Sen är det klart att vi ska ha parkeringar, bara det är en lagom mix. Mitt intryck är att de som parkerar på Hamngatan är de som jobbbar i närheten, säger Gerhard Olofsson.

Räknar bilar

In på torget svänger personal från tekniska förvaltningen på kommunen. De har en speciell uppgift i dag. Det tas inga beslut om parkeringar utan att det finns fakta på bordet.

– Vi är ute och räknar bilarna på de olika parkeringarna med jämna mellanrum för att ha som underlag i parkeringsfrågor, säger Camilla Edwartz.

Och just på torget finns det ganska gott om lediga platser trots att det närmar sig lunchtid.

Personalen på Sko-Karlsson på Kungsgatan är vana att höra klagomål från kunderna när det gäller parkeringarna.

– Ja, det händer jätteofta, de vill ha närmare till parkeringen så när det gäller det är det svårt att konkurrera med Torp. Jag hör ibland att folk efterfrågar en p-skiva, jag vet att det var några turister här som trodde att den gällde, men de fick rusa härifrån när de fick veta att så är det inte, säger Kristin Persson på Sko-Karlsson.

Hon hör även att kunderna tycker att systemet är krångligt. Och om det är så att de som arbetar i stan nyttjar de mest centrala parkeringarna vore det en bra idé att erbjuda dem en egen parkering någon annanstans.

För kort tid

Inte krångligt, men snålt om tid. Ja, det tycker Anette Ström att zon-systemet är. Åtminstone när hon arbetar.

– På det viset var det bättre tidigare. Jag arbetar inom vården och en timme är oftast för kort tid för att jag ska hinna göra mitt arbete. Jag vet att flera av mina kollegor har fått böter. Själv bor jag i Vänersborg där vi har p-skiva men mitt jobb sträcker sig över hela Trestad och jag tycker nog att det är lätt att hitta en ledig parkering överallt, säger hon.

Kommunen har tagit fram ett förslag till en trafik- och parkeringsstrategi. Den är du välkommen att lämna synpunkter på fram till den 16 juni.

– Uddevalla ska verka för en hög tillgänglighet och hållbara transporter där fler transportslag än bara bil ska prioriteras. I en attraktiv stad måste människor få möjlighet till större utrymme i stadsrummet, kommenterar Patrik Petré som chef på strategisk samhällsplanering.

Strategin ska tas av kommunfullmäktige i höst.

Läs också: