Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: JESSICA GOW / SCANPIX
Bild: JESSICA GOW / SCANPIX

Patient glömdes i badrum över natten

I våras glömdes en patient på ett vård- och omsorgsboende i Uddevalla kommun bort i sitt badrum under natten. Händelsen lex Sarah-anmäldes och nu avslutar IVO, Inspektion för vård och omsorg, ärendet.

En patient på ett vård- och omsorgsboende i Uddevalla kommun glömdes i våras bort i sitt badrum på kvällen. Det var först under tidig morgon som personalen, som skulle ha gjort två tillsynsbesök under natten, gick in och hittade personen i badrummet. Patienten hade då varit fast inne på badrummet hela natten utan möjlighet att gå och lägga sig.

Enligt personalen på boendet ska missen ha berott på bristande överrapportering mellan kvälls- och nattpersonal och oklar arbetsfördelning mellan personalen. Men också att en praktikant ska ha varit med på nattpasset, vilket personalen inte hade vetat om i förväg.

Direkt efter händelsen skapades en lista med alla brukares nattillsyn och hängdes upp på kontoret. Det vidtogs även andra åtgärder för att se till att liknade incidenter aldrig skulle ske igen, det infördes till exempel nya rutiner för överlämning till natten och en arbetsfördelning där det är tydligt vem som har huvudansvar under natten.

En lex Sarah-anmälan lämnades in från Socialnämnden i Uddevalla kommun. Men då det anses att boendet har vidtagit tillräckliga åtgärder för att förhindra att något liknande ska hända igen avslutas nu ärendet.