Pengar för sälskador till yrkesfiskare

Sälar som ger sig på redskap eller äter upp fångsten är ett stort problem för det kustnära fisket. Därför får nu länsstyrelserna drygt 4,7 miljoner att dela ut till yrkesfiskare över Sverige. Målet är att förebygga skador med nya redskap.

ANNONS
|

De senaste åren har antalet sälar växt i både Östersjön och längs med västkusten. Det är positivt med tanke på sälviruset PDV som sommaren 1988 slog ut men än halva beståndet i Kattgatt och Skagerrak. Även 2002 och 2007 upptäcktes nya virusutbrott.

I dag tros beståndet vara uppe i cirka 15 000 sälar i Kattegatt och Skagerrak. Men för fisket har ökningen inneburit stora problem och kostnader. Sälarna äter upp fångsten och förstör redskap. Längs västkusten är torskfisket hårt drabbat.

– Grundproblemet är att människan och sälarna konkurrera om samma föda. Sälarna förstör mycket och samtidigt hamnar de ibland som så kallad bifångst och kan då skadas av redskapen, säger Susanne Vikner, utredare på enheten för biologisk mångfald, på Havs- och vattenmyndigheten (HaV), i ett pressmeddelande.

ANNONS

Därför har HaV beslutat att ge länsstyrelsena omkring 4,7 miljoner kronor att dela ut till licensierade yrkesfiskare. För Västra Götaland handlar det om cirka 550 000 kronor.

– I de södra länen är alternativa redskap som till exempel torskburar under utveckling för att förebygga de skador som sälarna kan orsaka, säger Susanne Vikner.

ANNONS