Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Kent Hallgren
Bild: Kent Hallgren

Personalbrist bakom indragna ultraljud

Enligt nya bestämmelser ska gravida erbjudas ultraljud redan i vecka 13 men under sommaren dras ultraljuden in. Personalbrist tvingar sjukhusen att prioritera om.

Från och med oktober 2018 ska alla gravida i Västra Götalands län erbjudas ultraljud redan från graviditetsvecka 13. Syftet är att tidigare i graviditeten upptäcka eventuella avvikelser och underlätta vårdkedjan, men under sommaren dras ultraljuden in på grund av personalbrist.

– Det är jättetråkigt såklart men under sommaren har vi tyvärr blivit tvungna att prioritera, säger Graciela Carlson, verksamhetschef på NU-sjukvården i Trollhättan.

Beklagar beslutet

Det så kallade rutinultraljudet sker normalt i graviditetsvecka 16-20 men i och med nya bestämmelser ska alla gravida i regionen erbjudas tidigt ultraljud från vecka 13. Det tidiga ultraljudet är tänkt att fungera som en extra trygghet för föräldrarna och minska belastningen på vårdkedjan under graviditeten. Men för de som är gravida under sommaren finns alltså ingen sådan möjlighet. Graciela Carlson beklagar beslutet.

– Vi har vridit och vänt på hela verksamheten, men tyvärr har vi inte tillräckligt med barnmorskor. Vi som arbetsgivare måste erbjuda våra anställda semester, så är det bara. Vi har delat upp semestern i olika perioder, tagit in vikarier och gjort allt vi kunnat men tyvärr måste förlossningsvården gå före, den är mer akut och redan ansträngd som det är idag.

Hela regionen drabbad - trots miljonsatsning

Indragningen av tidiga ultraljud gäller hela Västra Götalandsregionen från och med vecka 25. Först den 16 augusti kommer gravida erbjudas möjligheten till tidigt ultraljud igen. Detta trots förra årets riktade bidrag på 277 miljoner kronor till förlossningsvården.

Till nästa sommar hoppas Graciela Carlson att man kommer kunna erbjuda tidiga ultraljud, även under semestertider, men det är ingenting hon kan garantera.

– Förhoppningsvis är läget ett annat nästa år, men om tidigt ultraljud kommer kunna erbjudas alla kan jag inte svara på nu. En lösning skulle kunna vara att utbilda fler barnmorskor inom mödravården att utföra ultraljud. Idag görs bara undersökningen på sjukhus men om möjligheten också fanns på mödravårdscentraler hade kanske situationen sett annorlunda ut.