Anders Eliasson är präst i Uddevalla församling och får ibland ta emot ansökning om utträde där personen betalar 369 kronor för något som är gratis.
Anders Eliasson är präst i Uddevalla församling och får ibland ta emot ansökning om utträde där personen betalar 369 kronor för något som är gratis. Bild: Agneta Källberg

Personer luras att betala för tjänst som är gratis

Ett företag som tar betalt av den som vill träda ur kyrkan. Det är någon form av lurendrejeri, anser prästen Anders Eliasson.

ANNONS
|

Då och då får församlingen in ansökningar från personer som vill lämna kyrkan. En del av dem är skrivna på blanketter som kommer från ett företag som tar betalt för tjänsten. En tjänst som är gratis. För 369 kronor får man hem en blankett samt ett brev med förtryckt porto adresserat till din församling.

– Eftersom vi har ett medlemsregister i datorn kan vi se om man är medlem i Svenska kyrkan, och en del av de här ansökningarna kommer från personer som inte är medlemmar. Det är inte så att vi vill uppmuntra någon att lämna kyrkan, men att ta betalt för en tjänst som är gratis tycker jag är att luras på ett sätt, säger Anders Eliasson, präst i Uddevalla församling.

ANNONS

Kritiserat företag

Och det är han inte ensam om att tycka. Företaget Accord Alliance Ltd, har sitt säte, eller åtminstone en boxadress i Malmö. Företaget har blivit hårt kritiserat för att ha marknadsfört sig via SMS vilket inte är tillåtet. Konsumentverket har fått in anmälningar och Direktmarknadsföringsnämnden, DM, som är branschen etiska råd har prickat företaget för att ha brutit mot god sed vid direktmarknadsföring. Vad Accord Alliance Ltd tycker om saken är oklart eftersom de inte kom in med något yttrande till nämnden.

– Det är inte bara det här företaget som ligger bakom blanketterna, utan det har varit olika firmor. Ibland får vi in digitala ansökningar men de gills inte utan du måste fylla i blanketten med din egen namnunderskrift. Flest ansökningar kommer när advent närmar sig, men om du är medlem den 1 november får du i alla fall betala kyrkoavgift följande år, berättar Anders Eliasson.

"Visst är det att luras"

Han tror inte att folk alltid förstår skillnaden mellan kyrkoavgift och begravningsavgift. Kyrkoavgiftens storlek är baserad på din inkomst och går bland annat till kyrkans verksamhet för unga och gamla, det rika musiklivet och underhållet av våra kyrkor. Begravningsavgiften är obligatorisk för alla som är folkbokförda i Sverige. Den täcker bland annat kostnaderna för att anlägga och sköta kyrkogårdar, gravsättning och kremering och lokal för begravningsceremonin. Den som inte är medlem i kyrkan har inte själklart rätt till begravningsgudstjänst i en kyrkobyggnad.

ANNONS

– Att betala 369 kronor för något som är gratis, visst är det att luras. anser Anders Eliasson.

ANNONS