Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Pizzeria Pingvin svarar på Wahlbecks skämt

Ett av Peter Wahlbecks mest kända stand-up skämt handlar om hur mycket han älskar namnet Pizzeria Pingvin – men att det inte finns några pingvin-prydnader inne på pizzerian. Nu svarar Pingvins ägare på Wahlbecks klassiska skämt.
– På grund av dig Peter Wahlbeck har vi fyllt hela restaurangen med pingviner, säger Robert Tammo.

Allting började för över 20 år sedan när komikern Peter Wahlbeck promenerade omkring på Uddevallas gator och passerade pizzerian med det lite udda namnet.

– Jag tyckte att det var ett så fantastiskt underbart namn på en pizzeria. De flesta pizzerior har ju oftast skittråkiga namn som typ Pizzeria Vesuvio eller Hawaii eller liknande, och så går man här i liten småstad som Uddevalla och ser ett ställe som heter Pingvin, säger Wahlbeck.

En viss besvikelse infann sig dock när han klev in på pizzerian och märkte att det inte fanns något i restaurangen som påminde om just pingviner. Detta gav honom idén till ett av hans mest kända skämt, där han spekulerar om hur det legendariska namnet kom till.

Fått vykort på pingviner

– Det har ju blivit något av en kultur kring det där namnet efter att skämtet slog igenom. Jag har under åren fått vykort skickade till mig på pingviner och andra pizzerior som heter pingvin från alla jordens hörn, och de fortsätter att komma, säger Wahlbeck.

Tråkigt nog brann hela pizzerian ner den 29 december 2006 i en anlagd brand och ägarna Robert och Gabi Tammo fick bygga upp allting på nytt. Men med stor hjälp från Uddevallabor och vänner kom de snabbt på fötter igen.

– Vi fick ett sådant fantastiskt stöd efter branden. Hade det inte varit för Uddevallaborna och Stefan Hermansson, fastighetsägaren till huset, så hade vi varit hjälplösa som på en öde öken, säger Robert Tammo.

Några år senare, när brodern Gabi Tammo åkte på semester till Kanarieöarna, hamnade han och Peter Wahlbeck av en slump på samma flyg och hotell. Varken Tammo eller Wahlbeck kände till varandras existens – trots att Wahlbecks skämt vid den här tiden var tämligen välkänt i hela landet.

Ser fram emot att komma tillbaka

När de sedan presenterade sig för varandra, liggandes i varsin solstol på stranden, brast de båda ut i skratt. När bröderna Tammo sedan kollade upp skämtet på Youtube tyckte de att det var så roligt att de bestämde sig för att fylla den nyrenoverade pizzerian med massa pingvinprylar.

– Vi har pingvinskyltar, pingviner i fönstren, pingviner på pizzakartongerna, på toaletten, på kaffekopparna, på menyerna. På grund av dig Peter Wahlbeck har vi fyllt hela stället med pingviner, säger Robert Tammo.

När Robert Tammo pratar med Peter Wahlbeck i ett videosamtal på pizzerian berättar Wahlbeck att han ser fram emot att komma tillbaka till Uddevalla och ta skämtet vidare till en ny nivå.

– Jag kommer upp någon dag, det vet du. Vi måste få ju till ett framträdande, säger Peter Wahlbeck.

Den riktiga förklaringen till varför pizzerian heter Pingvin kommer från att Gabi Tammo hade en favoritrestaurang på Cypern en gång i tiden som hette "Penguin".