Platserna som pekas ut som extra riskfyllda i Uddevalla

Efter några månaders uppehåll är nu kommunens ordningsvakter tillbaka på stadens gator. Det nya tillståndet är klart och gäller i stort sett hela centrum. Åtta platser pekas ut som riskområden.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

– Det här är en del i att skapa trygghet, och få en tryggare stämning i centrum. Allmänheten vill ha ordningsvakter. Det har vi till exempel sett i den medborgarenkät vi har gjort, säger Ulrika Engelbrektsson, säkerhetssamordnare, Uddevalla kommun.

Kommun har haft ordningsvakter som har patrullerat i centrum under ett par år. Men vid årsskiftet syntes de inte längre till på gatorna. Kommunens tillstånd från polisen hade tagit slut, något som Bohusläningen har skrivit om.

Men nu har det nya tillståndet alltså beviljats. Det gäller för i stort sett hela centrum och för tre år framåt.

Oupplysta platser upplevs otrygga

I kommunens ansökan till polisen pekas åtta områden ut. Det är till exempel Walkesborg och området runt det nuvarande badhuset.

ANNONS

– Här finns många oupplysta platser, och det är ett område som allmänheten upplever som otryggt. Vi har egentligen inte någon riktig statistik på det här, utan har utgått mycket från vad allmänheten tycker och vad vi har fått till oss, säger Ulrika Engelbrektsson.

Ett annat område som bedöms behöva patrulleras av ordningsvakter är Norra och Södra Hamngatan, framför allt när det är arrangemang där. I ansökan anges exemplet Häng på Hamngatan ”som främst avser invandrarkulturella arrangemang”.

Här menar Ulrika Engelbrektsson att det är en formulering som blivit kvar sedan kommunens förra ansökan om polistillstånd, och att den inte är ”riktigt aktuell idag”.

– Nu har det ju inte kunnat vara så mycket arrangemang. Vi har många grupper i samhället och vi har inte heller här någon statistik på att det skulle vara några större hotbilder. Men ordningsvakter bidrar till den allmänna tryggheten som vi vill att alla kommunens invånare ska känna, oavsett var man kommer ifrån, säger Ulrika Engelbrektsson.

LÄS MER:Satsningen på ordningsvakter utökas

Kommunen listar också Kampenhofs parkering och beskriver att det varje vecka kommer in klagomål på musik som spelas på hög volym. ”På kvällarna och nätterna används ytan av motorburen ungdom som stör ordning för närliggande bostäder”, skriver kommunen i ansökan.

ANNONS

Drogförsäljning i centrum

Kilbäcksgatan pekas ut efter att ha ”blivit ett stråk för misstänkt försäljning av droger” eftersom Kungsgatan i det tidigare tillståndet bevakades hårdare av ordningsvakterna.

Övriga områden som kommunen räknar upp som behöver patrulleras av ordningsvakter är trottoaren utanför Willys, Uddevalla huvudbibliotek och grundskolekontoret, Margeretegärdeparken och området runt Margretegärdeskolan samt Hasselbacken.

– Vi känner att det är värt för kommunen att satsa på ordningsvakter. Vi har märkt att det är många som har funderat nu när de har varit borta, säger Ulrika Engelbrektsson.

Det nya tillståndet började gälla den 26 mars och ordningsvakterna har börjat patrullera igen.

– Det är två per pass. Av vad de redan har hunnit rapportera så är det en lugn period.

För närvarande patrullerar ordningsvakterna måndag till lördag mellan klockan 14 och 22.

LÄS MER: Förslaget: Så kan det bli tyst på nätterna

Fakta: Väktare och ordningsvakter

TT

Polismyndigheten ansvarar för utbildning, förordning och tillsyn av ordningsvakter.

Ordningsvakter får omhänderta personer som är berusade eller uppträder störande på allmän plats. Ordningsvakter ska i första hand försöka prata personer tillrätta men har befogenhet att använda våld om uppgiften inte kan lösas på annat sätt.

Väktare får bara göra envarsgripande, alltså på samma sätt som vem som helst i samhället. Det innebär att man griper någon som har begått ett brott som kan straffas med fängelse. Gripandet ska antingen ske under pågående brott eller då gärningspersonen är på flyende fot.

Länsstyrelsen är ansvarig myndighet för väktare.

Källa: Polisen.se

.

ANNONS