KRAFTIG EXPLOSION. Pojkarna tände på en smällare som var så kraftig att den skadade skolans vägg.
KRAFTIG EXPLOSION. Pojkarna tände på en smällare som var så kraftig att den skadade skolans vägg.

Pojkar döms för explosion på skola

De tre ungdomarna i 15-årsåldern som åtalats för en explosion på en skola döms nu till allmänfarlig vårdslöshet. De tände på en smällare som fick en stor täckplåt att flyga iväg flera meter.

ANNONS
|

Det var på förmiddagen den 11 januari som de tre pojkarna placerade en så kallade polsk smällare under en täckplåt på skolans vägg. Tilltaget ägde rum mitt under skoldagen.

Explosionen blev så kraftig att en 150 centimeter lång slets av och flög flera meter. Dessutom slocknade elen i klassrummet bakom väggen där explosionen skedde.

Pojkarna har vidgått själva händelsen men förnekat brott. De menar att de inte trodde att smällen skulle bli så stor och orsaka de skador som blev.

Läs också:

Tingsrätten menar att pojkarna varit oaktsamma och genom det faktum att pojkarna tog skydd efter att de tänt på smällaren ändå insåg det inte var hälsosamt att vara nära explosionen.

ANNONS

Rätten hänvisar också till en sms-konversation mellan två av pojkarna kvällen före händelsen. Denna konversation menar rätten talar inte för att pojkarna skulle blivit överraskade eller förskräckta av den stora explosionen utan i stället att de ville hantera flera smällare.

Den ena pojken ska dessutom ha använt liknande smällare tidigare och borde inte kunnat undgå att höra att smällarna resulterade i höga explosioner.

Därför menar rätten att pojkarna var införstådda med att det kunde ske en kraftig explosion när de hanterade smällarna. Trots pojkarnas ringa ålder borde de insett risken för att andra människor skulle kunna komma till skada till följd av explosionen, anser tingsrätten. Speciellt med tanke på att explosionen skedde på ett ställe där risken var stor att någon skulle kunna gått förbi vid explosionsögonblicket.

Tingsrätten drar slutsatsen att pojkarnas agerande varit impulsivt och tanklöst och därmed gjort sig skyldiga till allmänfarlig vårdslöshet. Man anser dock inte att brottet är grovt. Pojkarna döms till 30 dagsböter, totalt 1 500 kronor vardera.

ANNONS