Enligt anmälan till DO ska pojken ha skickats hem från skolan för att han ville fasta under ramadan. Bilden har ingen koppling till den aktuella skolan eller händelsen.
Enligt anmälan till DO ska pojken ha skickats hem från skolan för att han ville fasta under ramadan. Bilden har ingen koppling till den aktuella skolan eller händelsen. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Pojke skickades hem under fastan – skolan anmäld till DO

En pojke som ville fasta under ramadan skickades hem. Nu har skolan anmälts för diskriminering, men ledningen har en annan bild av händelsen.
– Vi skickar hem alla barn som inte mår bra, säger rektorn.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Under den muslimska fastemånaden ramadan ska en elev ha velat testa att fasta en dag i skolan. Enligt anmälan som kom in till Diskrimineringsombudsmannen (DO) ska personal på skolan ha ringt hem till en av föräldrarna och sagt att ”om han inte vill äta så skickar vi hem honom”.

I anmälan menar pojkens vårdnadshavare att skolan har diskriminerat eleven på grund av hans religion, och att de genom att skicka hem honom inte har tillgodosett hans rätt till undervisning.

Olika bilder av händelsen

Rektorn på den utpekade grundskolan, som ligger i Uddevalla, säger att de inte vill uttala sig innan de har skickat ett yttrande till DO. Hen delar dock inte bilden som ges i anmälan kring vad som ska ha hänt.

ANNONS

– Pojken var sjuk och mådde inte bra. Vi har inte samma bild av händelsen, och vi skickar hem alla barn som inte mår bra.

Skolan ska skicka in ett skriftligt svar till DO senast den 15 juni.

ANNONS