Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

 Bild: Sara Kirudd, Lasse Edwartz
Bild: Sara Kirudd, Lasse Edwartz

Pojkvännen medger omhäktning

23-åringen från Uddevalla har suttit frihetsberövad i drygt fem månader misstänkt för mordet på 17-åriga Wilma Andersson. Varenda gång åklagaren begärt om längre häktningstid har mannen motsatt sig kravet och i sin tur krävt förhandling vid tingsrätten. Men vid sista tillfället innan åtalet accepterar han för första gången en omhäktning.

Wilma Anderssons försvinnande skakade om hela Uddevalla, och mer därtill. Bara dagar efter att hon anmäldes försvunnen i november greps hennes pojkvän misstänkt för mord. Att flickan faktiskt var död bekräftades först ungefär en och en halv vecka senare då en kroppsdel från henne hittades.

Detta var för ungefär fem månader sen. Pojkvännen har suttit frihetsberövad på häktet, för det mesta i isolation. Medan åklagare Jim Westerberg hela tiden upprepat att misstankarna mot mannen har stärkts för varje analys av bevis har mannen fortsatt neka till brott. Nu står det klart att ett åtal om mord väntar inom några veckor. P4 Väst rapporterar även att mannen har delgivits misstankar om grov misshandel, vållande till annans död och brott mot griftefriden.

Ingen omhäktningsförhandling

Då den misstänktes häktningstid går ut under fredagen har åklagare Jim Westerberg återigen begärt om en förlängning av frihetsberövandet. Varje gång han har gjort det tidigare har pojkvännen vägrat acceptera omhäktningen och det har fått avgöras i tingsrätten.

Men den här gången låter det annorlunda. För första gången medger han till att fortsätta sitta frihetsberövad.

– Eftersom utredningen i det närmaste är klar och vi blir delgivna den på måndag så kommer vi koncentrera oss på den istället. I ett sådan skede tror vi inte att det är meningsfullt att få en prövning av häktningen, säger mannens advokat Beatrice Rämsell.

Har han ändrat inställning till brottsanklagelsen?

– Nej, så är det inte alls. Han säger att han inte har något med detta att göra.

Hemlighetsfull utredning

Tidigare har även ytterligare två personer i mannens närhet misstänkts för brott i samband med Wilma Anderssons död. Det handlar om en man och en kvinna i 40-årsåldern som misstänktes för brott mot griftefriden och grovt skyddande av brottsling. Men tidigare i veckan avskrevs misstankarna då brott inte kunde styrkas.

Åklagare och polis har hållit utredningen så hemlig de bara kunnat. Bland annat införde polisen ett så kallat utökat åtkomstskydd för att förhindra poliser som inte arbetade med fallet från att kunna läsa om utredningen. Det är först på måndag som den misstänkte och hans advokat på fullo kommer få insyn i bevisläget.

– Äntligen. Det kommer vara ett gediget arbete och vi hoppas att det kommer ge klarhet på olika sätt, säger Beatrice Rämsell.

LÄS MER: Åklagare avskriver brottsmisstankar mot två misstänkta i Wilma-fallet

LÄS MER: Fallet Wilma Andersson: Detta har hänt