Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Övervakningsbild på Pojkvännen. Bild: Polisen
Övervakningsbild på Pojkvännen. Bild: Polisen

Pojkvännen: "Ni kommer aldrig lösa Wilmas mord"

Wilma Anderssons misstänkte mördare fördes akut till sjukhus samma dag han blev åtalad misstänkt för mord. I utredningsdokument framgår varför.

Det var den 13 maj som Wilma Anderssons pojkvän åtalades misstänkt för mord. Samma dag bekräftade åklagaren att 23-åringen förts akut till sjukhus.

Anledningen som framgår i utredningsdokument som tidigare varit hemliga ska vara att han tagit tabletter av något slag.

"Gud vet att jag är oskyldig"

I samband med att mannen fördes till sjukhus hittades en lapp på skrivbordet i hans häktescell, där han skrivit "Gud vet att jag är oskyldig, jag är ingen mördare. Jag är en fri man. Och jag ska till min kärlek. Förlåt mig mamma och pappa. Jag älskar Wilma för mycket".

Dagen efter fördes mannen på nytt till sjukhus. Då hittades ytterligare ett brev hans cell:

"Ni kommer aldrig lösa Wilmas mord, jag bestämmer över mitt eget liv."

Det var efter att Wilma Andersson försvann i mitten av november förra året som polisen började misstänka att hon utsatts för brott. Hennes pojkvän anhölls efter ett par dagar misstänkt för mord. Efter intensiva sökinsatser där allmänheten deltog var det i pojkvännens lägenhet som polisen gjorde det avgörande fyndet: en kroppsdel som knöts till flickan.

Pojkvännen nekar till brott

Kroppsdelen hittades inlindat i folie, i en väska i mannens garderob. Mannens fingeravtryck återfinns på foliet och i lägenheten hittades omfattande blodspår från den mördade flickan.

Pojkvännen står nu åtalad misstänkt för mord och brott mot griftefriden. På tisdagen inleds rättegången. Han nekar till brott.

Fallet Wilma Andersson

14 november 2019: Den sista observationen av 17-åriga Wilma görs i Uddevalla.

17 november: Försvinnandet polisanmäls och en intensiv sökinsats drar i gång.

19 november: En då 22-årig man, flickans pojkvän, anhålls i sin frånvaro och grips omkring en timme senare. Senare samma dag inleder polisen en så kallad särskild händelse kring försvinnandet.

22 november: Den anhållne mannen häktas vid Uddevalla tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för mord. Han nekar till brott. En mindre sinnesundersökning som senare genomförs visar att han kan lida av en allvarlig psykisk störning.

28 november: En kroppsdel som knyts till flickan hittas. Fyndet visar att 17-åringen inte längre är i livet.

30 november: Minnestunder arrangeras, bland annat i centrala Uddevalla. Hundratals personer sluter upp vid den spontana minnesplatsen på Kungstorget.

8 december: Två ytterligare anhållna, en man och en kvinna som båda är i 40-årsåldern, begärs häktade för skyddande av brottsling och brott mot griftefrid. De släpps dock dagen efter sedan tingsrätten inte ansett att bevisningen räcker för häktning. Misstankarna mot dem avskrivs senare.

13 maj 2020: Åtal mot den nu 23-årige mannen vid Uddevalla tingsrätt.

26 maj: Rättegången mot 23-åringen är planerad att börja.