Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Når ut. Mustafa Panshiri är polis från Linköping och talar med ensamkommande ungdomar om tjejer, droger och alkohol under förmiddagens föreläsning.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Polis på schemat för sportlovslediga

Demokrati, drömmar och delaktighet. Det är ämnen som avhandlas när polisen Mustafa Panshiri föreläser för ensamkommande ungdomar på sportlovet.

– Jag föreläser inte i egenskap av att jag är polis. Jag ser det som att jag har en unik chans att nå ut till de här ungdomarna om hur vårt samhälle fungerar. Det kan skapa början till något fint, säger Mustafa Panshiri.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Sedan en tid tillbaka åker Linköpingspolisen Mustafa Panshiri runt i landet och föreläser på boenden för ensamkommande ungdomar. Själv kom han till Sverige från Afghanistan 1998. Då var han elva år och drömde om att bli advokat. Genom att träna fotboll och se på barnprogram på tv lärde han sig snabbt språket. Till sist beslutade sig Mustafa Panshiri för att bli polis.

– Jag ville inte sitta inomhus och ha tråkigt hela dagarna. Jag ville vara utomhus, träffa folk och göra skillnad, berättar han.

Göra skillnad är även skälet till att han åker runt och föreläser för ensamkommande unga runt om i landet.

En av åhörarna är Mohamed Abdirashid Shariif som är 16 år och kommer från Etiopien. Han kom till Sverige för ett halvår sedan. I dag hoppas han få lära sig något nytt.

– Jag ska lyssna noggrant. Vi som är nya behöver lära oss om det här landet. Jag tror att vi som är här i dag har en fördel, därför känner jag mig stolt över att få vara med, säger han.

Mohamed Abdirashid Shariif tillägger att det är intressant hur olika svensk polis fungerar jämfört med polisen i Etiopien.

– Det är som olika världar. I Etiopien följer polisen inga lagar, de kan bara komma och ta dig utan orsak, säger han.

I tre timmar pågår föreläsningen och ungdomarna lyssnar, diskuterar och ställer frågor. Mustafa Panshiri talar om demokrati, polisens roll, om alkohol och droger, om hur man uppträder i simhallen och varför vi betalar skatt.

– Sköt er, begå inga brott och tänk på framtiden, säger Mustafa Panshiri till ungdomarna.

Vad drömmer då skolungdomarna om att arbeta med i framtiden?

Någon drömmer om att bli bilmekaniker. En annan vill bli lärare. Med varierande seriositet nämns yrkesroller som byggnadsarbetare, fotbollsproffs och kung.

Efter att Mustafa Panshiri avslutar sin föreläsning är det inte mindre än tre unga män som drömmer om att bli polis

Projektledaren Stefan Barksten Sävland är nöjd med sportlovsprogrammet för ungdomarna.

– Idrott i all ära, men det behövs nya kunskaper. Dagens föreläsning är helt i linje med vad vi vill göra.