Polis till sjukhus efter biljakt - avlossade varningsskott innan

En polisman fick avlossa sitt tjänstevapen för att skjuta ett varningsskott i samband med ett inbrott i Uddevalla under natten. Dessutom följde en biljakt där polisen blev skadad och fördes till sjukhus.

ANNONS
|

Det var strax före klockan tre natten till onsdagen, i området Källdal i Uddevalla, som händelsen inträffade. Där var polisen på plats med två civilpoliser för att bevaka ett företag som utsatts för upprepade inbrott.

När polisen satt och bevakade upptäckte de att ett inbrott pågick i en närliggande fastighet och konfronterade en man på platsen. Mannen är i 50-årsåldern och välkänd av polisen sedan tidigare.

Mannen uppmanades att visa upp händerna och stå still,den misstänkte gjordedock inte detta utan han gick mot polisen utan att visa upp vad han hade i händerna.

– Då tvingades polismannen att avlossa ett varningsskott med sitt tjänstevapen. När den misstänkte först blev tillsagd att visa händerna och inte gjorde det, trots att han blev tillsagd att inte göra det ansåg vi att budskapet som vi poliser använder oss inte gick fram. Därför avlossades ett varningsskott, säger polisens presstalesman Stefan Gustafsson.

ANNONS

Skottet avfyrades i ofarlig riktning, det vill säga i en riktning där ingen person ansågs befinna sig. Istället för att lägga sig på marken eller i alla fall visa upp sina händer valde den misstänkte att hoppa in i en bil och försvann därefter från platsen.Efter en kortare biljakt kunde polisen stoppa bilen.

– Samma polisman som sköt varningsskottet tvingades att krossa en ruta för att kunna gripa gärningsmannen, och i samband med det fick han en skada på handen.

Polismannen fick förastill sjukhus för kontroll. Vid 10.30-tiden på onsdagsförmiddagen var mannen fortfarande kvar på sjukhuset Näl. Enligt Stefan Gustafsson är polismannen dock inte allvarligt skadad.

- Vad jag förstår är polismannen inte allvarligt skadad. Men han ska ha fått glassplitter i sin hand och det kan vara svårt att få bort. Men kan kommer så vitt jag vet inte få några bestående men efter skadan, säger Stefan Gustafsson.

Den skadade polismannen jobbar inom polisen i Fyrbodal.

Nu kommer eninterutredning genomföras, vilket är rutin efter att polisen har använt och avfyrat tjänstevapen. Internutredningar sköts av enheten för polismål. Hela händelsen kommer då att granskas för att se om polismannen som avfyrade varningsskottet gjort något fel.

- Det tillhör inte vanligheterna att vi avfyrar våra vapen. Det händer. Och det finns ett antal kriterier som måste genomföras innan vi verkligen avfyrar vapen, en våldstrappa där vi bland annat först varnar innan vi avfyrar vapen och så vidare, förklarar Stefan Gustafsson.

ANNONS

Mannen som polisen sköt varningsskottet mot, samt förföljde i biljakten kunde gripas efter dramatiken. Däremot släpptes mannen av jouråklagaren klockan sex på onsdagsmorgonen.

- Jag vet inte varför han har släppts. Det får du fråga åklagaren om, säger Håkan Larsson, inre befäl vid polisen i Uddevalla.

Stefan Gustafsson har haft kontakt med åklagarmyndigheten i Uddevalla men kan inte uttala sig om varför mannen släppts.

- Mannen är fortfarande misstänkt för brott. Det handlar om misstankar för inbrott och stöld, samt hot mot tjänsteman, säger Stefan Gustafsson.

Bohusläningen söker åklagarmyndigeheten i Uddevalla för en kommentar.

ANNONS