Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: Andreas Engblom

Polis vill ha tips efter ny rånvåg i Uddevalla

Sju personrån har inträffat på olika platser i Uddevalla under februari. I flera fall är offren ungdomar, och i vissa fall har någon form av vapen använts. Polisen kan ännu inte säga om rånen hänger ihop – och vill ha allmänhetens hjälp.

Dalaberg, Hovult och centrum är de platser där rånen har skett. Totalt handlar det om sex tillfällen, då ett av rånen var ett dubbelrån, och sju offer i olika åldrar.

– Tre av de här har skett mot ungdomar. Vid några av rånen har vapen använts också, säger Anne-Sofie Svendsen, utredare på polisen i Uddevalla.

– Våld har också använts men inte i samtliga fall. Någon har fått skador. Sen är det den otroliga rädsla som uppstår, så man mår ju väldigt dåligt efter att ha varit utsatt. Det man blir av med är inte det man bekymrar sig om utan händelsen i sig, fortsätter hon.

Polisen vill nu ha upplysningar från allmänheten om rånen, som inträffat mellan 5 och 24 februari:

• Den 5 februari sker ett personrån i närheten av Idunavägen/Fjällvägen vid kl. 18:10 till 19:00. Två gärningsmän hotar och misshandlar offret och tilltvingar sig hens tillhörigheter.

• Den 16 februari sker två personrån på Kungsgatan/Norra Drottninggatan i Uddevalla vid 23:30 tiden. Flertalet gärningsmän omringar offren, hotar dem och tilltvingar sig på så sätt deras tillhörigheter.

• Den 17 februari sker ett personrån i bostad på Svedjestråket i Uddevalla vid 17:50 tiden. Tre gärningsmän tvingar sig med våld in i en äldre mans bostad och får med sig hans tillhörigheter innan de lämnar lägenheten.

• Den 18 februari sker ett personrån vid gångtunneln bredvid Melodivägen i Uddevalla vid 19:50 tiden. Sju gärningsmän har med hot och våld tilltvingat sig offrets tillhörigheter.

• Den 23 februari vid 18:15 tiden sker ett personrån vid Träbron på Sankt Mikaelsgatan i centrala Uddevalla. Fem gärningsmän tilltvingar sig målsägandes tillhörigheter genom hot och hot om våld.

• Den 24 februari sker ett personrån vid 19:00 tiden på Myråsvägen i höjd med Dalabergs förskola. Två gärningsmän hotar en person och tilltvingar sig dennes tillhörigheter.

En misstänkt

Många av rånen har skett runt 18–19-tiden och på platser där folk rör sig och därför hoppas polisen att det finns personer som har sett nånting.

– Det kan vara information som man själv tror är oviktigt men då är det bättre att lämna den informationen och låta oss avgöra det. Det går att lämna upplysningar anonymt också om man tycker det är jobbigt, säger Anne-Sofie Svendsen.

Bohusläningen har tidigare skrivit om flera av rånen. I ett av fallen, där var det två ungdomar som rånades vid samma tillfälle, finns en misstänkt och förundersökningen är åklagarledd.

– Vi har en misstänkt i nuläget som är under 18. Vi har kommit hyfsat långt, vi har säkrat en del bevisning, har åklagare Malin Melin tidigare sagt.

Vill få stopp på rånen

Polisen har tidigare sagt att man inte utesluter att några av rånen hänger ihop, men det är heller inget man i nuläget kan bekräfta.

– Det kan jag inte uttala mig om i nuläget. Förundersökning pågår i samtliga ärenden, säger Anne-Sofie Svendsen.

I övrigt är polisen förtegna om detaljer kring rånen. Man arbetar förutsättningslöst och hoppas att personer som sett eller hört nåt, eller har någon form av information, hör av sig till polisen via telefon 11414, eller via polisens tipsformulär.

– Det här sticker ut och vi vill naturligtvis få stopp på det, säger Anne-Sofie Svendsen.

Så sent som förra våren och sommaren inträffade ett stort antal personrån i Uddevalla. Bakom dessa stod flera olika konstellationer och flera av förövarna var ungdomar. Många av dessa rån har sedermera klarats upp.