Polisen har hittat kroppsdel från Wilma Andersson

Wilma Andersson är död. Det säger polisen efter att de hittat en kroppsdel från den försvunna flickan.
– Vi beklagar djupt att sökandet efter Wilma slutade på detta tragiska sätt, säger Lars Eckerdal på polisen.

ANNONS
|

Polisen meddelar i ett pressmeddelande att man gjort ett avgörande fynd under torsdagskvällen. Det ska handla om en kroppsdel som polisen har konstaterat kommer från 17-åriga Wilma Andersson.

– Vi beklagar djupt att sökandet efter Wilma slutade på detta tragiska sätt. Våra tankar går till flickans familj och vänner, säger kommenderingschef Lars Eckerdal.

Med hänsyn till förundersökningen vill polisen inte gå in på vad som har hittat eller vart fyndet har gjorts. Flickans anhöriga har underrättats.

Enligt polisen handlar fyndet om en kroppsdel. Resten av kroppen har ännu inte hittats.

– Det var polisen som gjorde fyndet, säger Lars Eckerdal.

ANNONS

Han vill inte gå in på några detaljer kring hur fyndet gjordes, och vill inte säga om det var utifrån tips eller något annat, om kroppsdelen hittades inomhus eller utomhus, eller ens om det var i Uddevalla kommun som fyndet gjordes.

– Nej, jag kan inte säga det med hänsyn till förundersökningen.

Polisen meddelar även att brottsutredningen kommer fortsätta i oförminskad styrka och att man riktar sökarbetet för att hitta resten av flickan.

– Många människor har varit engagerade i sökandet och har bidragit på olika sätt i arbetet. Vi förstår att många är berörda av det här beskedet och vill rikta ett varmt tack till alla som bidragit och fortsatt kommer att bidra i sökandet, säger Lars Eckerdal.

Viktigt för anhöriga

Brottsutredningen bedrivs av polisens enhet för grova brott i Fyrbodal, där Sten Rune Timmersjö är chef. Inte heller han vill uttala sig om detaljer kring det fynd som gjorts, men berättar att det är betydelsefullt.

– På ett sätt är det ju det, framförallt för anhöriga. Det är viktigt för dem att de får detta, säger han.

Vad händer med utredningen nu?

– Utredningen den fortsätter på samma inslagna spår. Den kanske får en större betydelse nu för nu ska vi bevisa en massa saker, säger han.

ANNONS

Grova brottsenheten har lagt stora resurser på mordutredningen och Sten Rune Timmersjö säger att mellan tio och 15 personer har jobbat med fallet hittills. Och nu ska de bli ännu fler.

– Vi ska få tillskott av personal. Vi får två som tillkommer att hjälpa oss med den här utredningen, en utredare och en administratör, säger han. Vi har blivit ifråntagna andra ärenden, häktade ärenden som lokalpolisområdena tagit över. Alla ställer upp, säger han.

Att Wilma Anderssons försvinnande har engagerat många märks på alla de frivilliga som på olika sätt ställt upp i sökandet. Men också på antalet tips som polisen har fått in.

– Det rör sig om många hundra. Jag har tappat räkningen. Det har kommit mellan 75 och 80 tips per dygn, säger Sten Rune Timmersjö.

LÄS MER:Åklagaren: Misstankarna mot mannen har stärkts

LÄS MER:Man anhållen misstänkt för mord på Wilma Andersson - sökandet fortsätter

Frivilliga sökinsatser ställs in

Hasse Lagervall, insatsledare på Missing People har varit delaktig från start i sökandet efter Wilma Andersson och säger att det är med djup sorg som han nu tar emot beskedet.

– Det är ju alltid oerhört tragiskt att få sådana här besked och våra tankar går naturligtvis till familjen och närmast anhöriga, säger han.

Enligt Lagervall är det liten risk att polisen önskar vidare sökhjälp av allmänheten kring en brottsplats och att morgondagens sökinsats därför är pausad.

ANNONS

– Men vi står självklart till polisens förfogande om de skulle behöva oss, säger han.

Även FIKK:s planerade sökinsats ställs in, och från polisen ser man i nuläget inget behov av fortsatta insatser från frivilligorganisationerna.

– Vi rekommenderar inte dem att fortsätta söka, men de väljer själva hur de vill göra. Vi söker inte så brett som vi sökt förut så vi ser inte behovet på samma sätt. Vi har inga stora områden att söka av och därför påverkas sökinsatsen, säger Anna Göransson, presstalesperson på polisen.

Polisen har fortfarande en särskild händelse och sökandet efter Wilma Andersson kommer att fortsätta enligt den strategi som polisen informerade om under en pressträff på torsdagen. Anna Göransson berättar att man i nuläget inte använder sig av vare sig hundpatruller eller sjöpolis.

Betyder det att ni inte längre tror att Wilma Andersson finns i vatten?

– Det är inte sagt att vi inte tror det alls. Men vi har inte haft sjöpolisen med nu de senaste dagarna, säger hon.

Wilma Andersson hade varit försvunnen under två veckor när fyndet gjordes. Polis och frivilliga har utfört massiva sökinsatser. Tisdagen den 19 november anhölls en man i 20-årsåldern som har haft en nära relation till flickan.

ANNONS

Han misstänks för mord och häktades under fredagen förra veckan. Under torsdagen den här veckan höll polis och åklagare pressträff där man meddelade att misstankarna mot mannen hade stärkts. Detta var innan gårdagens fynd.

Mannens advokat Beatrice Rämsell berättar under fredagen att polisens senaste förhör med mannen utspelade sig under torsdagskvällen.

– I övrigt kan jag inte kommentera något. Jag har yppandeförbud och han vill inte att jag kommenterar något varken om honom eller ärendet, säger hon.

Kan du berätta om han har ändrat inställning?

– Det har han inte gjort, han förnekar alltjämt anklagelsen.

LÄS MER:Så jobbar polisen i fallet med försvunna Wilma

LÄS MER:Advokat till släppt i Wilma-utredningen: "Förstår inte varför han togs in"

ANNONS