Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Polisens teori: En oreglerad skuld mellan offer och gärningsman

Bakgrunden tycks vara en skuld och ett bråk under en biltur från Landvetter.

Två män i 20-årsåldern anhölls på söndagen misstänkta för trippelmordet i Uddevalla. De misstänkta är födda 1992 och 1993 och kända av myndigheterna. De har ett nära släktskap. De anhölls i sin frånvaro och greps efter att tungt beväpnad polis på söndagseftermiddagen slagit till mot två adresser i Uddevalla.

Det föregicks av ett dygns omfattande arbete med förhör, uppföljning av tips, en kartläggning av offrens sista dygn i livet – bland annat mobiltrafik – och annan så kallad inre spaning.
- Båda är anhållna misstänkta för mord, säger förundersökningsledaren, chefsåklagare Daniel Edsbagge.

Den äldre av männen, 22 år, hade fått en offentlig försvarare på söndagen. Den yngre får det på måndagsmorgonen, enligt åklagaren. 22-åringen förnekar brott, uppgav hans advokat på söndagskvällenl enligt TT.

Enligt uppgift är detta I grova drag vad som kan ha hänt:
I fredags kväll åkte de två unga männen och den unga kvinna som skulle komma att mördas ut till Landvetter flygplats i en vit Audi för att möta 22-åringen. Han kom från utlandet.

En av männen i bilen ska ha varit orolig inför färden ut till flygplatsen, eftersom han var skyldig 22-åringen en del pengar. Även hans kamrat ska ha känt rädsla inför honom.

Det var uppgjort att de skulle släppa av 22-åringen i närheten av vad som blev en mordplats på Bävedalsvägen. Men i bilen från Landvetter till Uddevalla skärptes uppenbarligen tonläget, om upgifterna stämmer, för på parkeringen ska 22-åringen plötsligt och i kallt blod ha skjutit männen och kvinnan.

Klockan var, enligt polisen, mellan 01 och 01.30 natten till i lördags. 22-åringen ska sedan ha försvunnit till en av de lägenheter där polisen på söndagen gjorde en razzia. I lägenheten bor hans nära släkting, den ett år yngre mannen som nu också är misstänkt i mordutredningen.

En poliskälla bekräftar att uppgifterna är centrala i utredningen.
22-åringen är tidigare dömd för bland annat narkotikabrott och misshandel. Även den nära släktingen är känd av myndigheterna.

Polisen sökte redan i lördags två män – antingen gärningsmän eller vittnen – som försvunnit från mordplatsen på en moped. Om detta var 22-åringen och hans nära släkting är en teori som polisen arbetar med.

Samtidigt finns det inget som tyder på att den 18-åriga kvinna, som fanns med i bilen, hade något som helst med den påstådda missämjan mellan männen att göra. Hon var av allt att döma vid fel plats vid fel tidpunkt och i fel sällskap.

Det förekom på söndagen uppgifter om att ytterligare personer skulle ha anhållits i sin frånvaro. Men det stämmer inte, enligt Lars-Gunnar Gustafsson, biträdande vakthavande befäl vid polisens Region Väst.
- Det är bara dessa två personer, säger han.

Däremot, erfar GP, letar polisen efter flera personer med anknytning till de misstänkta. Vad det leder till är dock för tidigt att säga.

Det fanns på söndagen också vittnesmål om att skottlossning skulle ha förekommit vid en av razziorna mot männen. Men det dementeras.

Det ska ha varit insatsstyrkan som använde så kallade distraktionsgranater, som chockar och paralyserar en person som är föremål för ett ingripande.
Förhören med de anhållna fortsätter idag måndag. Före onsdag måste åklagaren bestämma sig för om männen ska begäras häktade eller försättas på fri fot.