Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/12

Politiker sa sitt om parkeringar

En liten eldriven buss som tuffar genom centrum. Detta för att få bort en del av biltrafiken. Ja, det var ett förslag som kom fram under Bohusläningens lunchsamtal.

Redaktionen flyttade ut till Kontaktcenter i Rådhuset och mötte läsarna. Dessutom hölls ett samtal mellan Christer Hasslebäck, (UP), och Gunilla Magnusson, (MP), under ledning av ledarskribent Karl Af Geijerstam. Temat var parkeringar, ett ämne som engagerar.

I drygt ett år har ett zon-system varit i bruk. Varför var det nödvändigt att ändra? I vissa kvarter kan det vara tre olika regler som gäller? Frågan skickades vidare till Gunilla Magnusson.

– Det berodde på att folk som jobbar inne i stan stod på p-platserna hela dagarna, så att det inte fanns några lediga platser för besökare. Vi tror att handlarna gynnas av rotation. Men ingenting är ristat i sten, vi kanske måste modifiera reglerna, svarade hon.

Att Miljöpartiet vill ha ett bilfritt centrum är ingen hemlighet. Ett förslag från en ledamot i partiet är att köra en liten en eldriven buss säg från Kampenhof in i stan, som en alternativ service.

– Och vi vill öka tillgängligheten och ha kvar p-platserna på torget. Det nuvarande zon-systemet skapar stress, jag hör så ofta kunder som känner sig stressade över tiden, säger Christer Hasslebäck.

Men kan inte Kampenhof vara ett alternativ?

– En barnfamilj på Skogslyckan tar bilen in till centrum, och inte vill de gå genom stan och bära fem, tio kilo, menar Christer Hasslebäck.

Gunilla Magnusson påpekade att p-husen kan fyllas bättre och Hasslebäck föreslog att man borde titta på om det går att skapa någon form av "jobbparkering".

– Grundproblemet är att det är dyrt för en företagare att hyra en fast p-plats åt sina anställda, därför söker man sig andra alternativ, säger Christer Hasslebäck.

Men det var inte bara parkeringar som det snackades om. Mr Futsal, Angelo Vega var också plats för att samtala med sportredaktören Karin Carlsson. Det var ju Vega som tog futsalen till Uddevalla och det har blivit en succé. Den kan beskrivas innefotboll fast på mindre yta och med färre spelare.

– Att det har blivit så populärt beror nog på att det händer mycket, det är mycket teknik och fart. Och här i Uddevalla har vi många duktiga spelare, säger Angelo Vega.

Han berättar att klubben har en damsatsning på gång och det är inte omöjligt att kvalet till Champion League kan komma att arrangeras i Uddevalla.

– Vi ska söka, och vi har bra folk runt omkring oss, så det ska vi kunna klara, säger Angelo Vega.