Irakiska och kurdiska styrkor på väg för att frita staden Mosul på IS.
Irakiska och kurdiska styrkor på väg för att frita staden Mosul på IS.

Politiker ska gå kurs om IS

På onsdag får kommunstyrelsen besök av religionsvetaren Robert Johansson. Hans uppgift är att informera politikerna om IS-propaganda och radikalisering.

ANNONS
|

I den syriska staden Mosul pågår just nu blodiga strider mot terrorgruppen IS (Islamiska Staten). Hur många svenskar som krigar på IS sida eller konverterat till islam för att sedan ansluta sig till extremismorganisationen vet vi inte. Men arbetet för att motarbeta religiös radikalisering pågår. Nu ska Uddevallas kommunstyrelse få fakta på bordet för att förbättra sitt arbete i ämnet.

– Det är viktigt att hitta strategier för hur vi ska arbeta mot religiös radikalisering i olika delar av samhället. Då är det också viktigt att vi politiker får fakta. Vi vill se vad vi i dag gör rätt i vårt arbete, men också få reda på saker vi behöver införa, säger Evy Gahnström (V), vice ordförande i kommunstyrelsen.

ANNONS

Robert Johansson är religionsvetare och arbetar för Religionsvetarna som utbildar inom religion, migration och kulturmöten. Han är ursprungligen från Uddevalla och började studera religionsvetenskap 2005 på Göteborgs universitet. Han har bland annat gjort fältstudier på främst unga universitetsstuderande muslimer. Ett arbete som tog åtta månader.

– Jag som religionsvetare tar ursprung i religionsvetenskapen, inte vad som är rätt tolkning av religioner. Vi har ett utifrånperspektiv och utgår ifrån forskning, säger Robert Johansson.

IS har ett ursprung från al-Qaida och det finns mycket forskning om denna typ av radikaliserade religiösa grupper.

– Man kan alltid diskutera hur stor del den religiösa ideologin har i en sådan här organisation. Hittills vet vi att många som ansluter till IS har konverterat till den salafism som är våldsbejakande. Vi vet också att relativt många av dessa individer har dömts för våldsbrott tidigare.

Inför kommunstyrelsen kommer han fokusera på IS propaganda, radikalisering och konvertiter.

– Jag tror att det är viktigt att politiker vet vad de olika begreppen betyder, såsom radikalisering. De ska inte arbeta med diffusa föreställningar om dessa begrepp.

Han menar också att Sverige, i jämförelse med europeiska länder, ligger något efter i arbetet mot våldsbejakande extremism.

– Sverige har inspirerats av den danska "Århusmodellen" och "Hayat" i Tyskland. De var före med det preventiva arbetet. I Sverige finns det nu fyra "Infohus" i uppstartsfas. De jobbar mer effektivt med det förebyggande arbetet i den specifika kommunen de finns i.

ANNONS

Uddevalla kommun har i dag ingen specifik handlingsplan gällande religiös radikalisering.

– Jag vet att det finns kommuner som har det. Vi får se hur vi går vidare efter informationen, säger Evy Gahnström.

ANNONS