Politikerna slåss om rösterna på Dalaberg

Valet 2018: SD hoppas på fler muslimska röster – trots slöjförbud

ANNONS
|

För första gången har Sverigedemokraterna varit i Dalaberg för att värva röster. "Vi kommer att prioritera nyanlända", säger Bo Antonsson (SD). Socialdemokraterna har i dag varannan röst. "SD har ingen chans", säger Kiomars Heydar (S).

För lite drygt två veckor sedan bubblade Dalabergs centrum av liv och rörelse när Dalabergsdagen gick av stapeln. Förutom dans- och matupplevelser från världens alla hörn var flera politiska partier på plats för att diskutera politik och locka väljare.

Sverigedemokraterna var också närvarande, ett parti som vill begränsa invandringen kraftigt och som ogillar det mångkulturella Sverige. Ändå vill de värva nysvenskar.

– Det här är en grupp som vi har särskilda ögon på. En femtedel av våra medlemmar har invandrarbakgrund, men de kom till Sverige på 70- och 80-talen. Vi är inte lika starka hos de nyanlända, berättar Bo Antonsson, Sverigedemokrat och ledamot i Uddevallas kommunfullmäktige.

ANNONS

Premiärbesöket i Dalaberg kommer förmodligen inte att vara det sista. Både Bo Antonsson och partiets gruppledare Rolf Carlson är eniga om att satsa extra på att värva röster bland nyanlända. De vill stoppa invandringen för att bland annat förbättra sjukvården, ett område som kommunpolitiker inte ens kan påverka.

– Man ser hur invandringen påverkar sjukvården och överallt i samhället, säger Rolf Carlson. Något konkret exempel på att exempelvis sjukvården inte klarat av sitt uppdrag på grund av invandringen har han dock inte.

– Tack vare mitt politiska engagemang har jag fått den sjukvård jag behövt. Hade jag varit en vanlig farbror så hade jag nog inte fått den hjälp jag fick. Jag har inga belägg för detta, utan det är min känsla. Vi har inte råd att utvidga vården till alla som kommer hit till Sverige, säger Rolf Carlson.

Men du vill gärna ha nysvenskarnas röster? – Ja, det är klart, de är lika drabbade som vi som bott här länge. Både Rolf Carlson och Bo Antonsson menar att de personer som drabbas hårdast av invandringen är de som bor i förorterna, vilket oftast är nysvenskar. Men några konkreta förslag på åtgärder har de inte: – Vi har inga svar, men vi ska lösa problemen som andra har skapat. Vi är nya i kommunfullmäktige så det tar tid att komma in i systemet och utveckla våra företrädare, säger Bo Antonsson efter snart tre år som ledamot.

ANNONS

I senaste valet fick partiet omkring tretton procent av rösterna i dalabergsområdet, vilket innebär att de är näst största parti. Socialdemokraterna är överlägset störst med nästan varannan röst. Socialdemokraten Kiomars Heydar är inte rädd för att förlora röster till Sverigedemokraterna.

– SD har ingen chans i de invandrartäta områdena, SD har ingen chans i Dalaberg, säger han. Hur kan du vara så säker på det?

– De invandrare som gillar SD är gamla invandrare som dels tycker att det var bättre förr och dels lägger skulden för att det blivit tuffare att vara invandrare på de nyanlända. I norra Uddevalla har vi inte så många gamla invandrare utan det är framför allt personer som kommer från Syrien, Somalia och Afghanistan och bland dem är det ytterst få som sympatiserar med Sverigedemokraterna, det är min erfarenhet.

Kristdemokraten Magnus Jacobsson var också i Dalaberg för att locka väljare. Han blev förvånad över att se sverigedemokrater på Dalabergbergsdagen.

– De kommer kanske att få en och annan röst, men problemet är att de inte har några politiska förslag. Annars är Uddevalla en rätt välfungerande stad. En femtedel av våra invånare är invandrare och ändå har vi ingen hög arbetslöshet, säger han. Kiomars Heydar har en liknande bild.

ANNONS

– Många partier gör i dag populistiska uttalanden och påstår att integrationen är misslyckad för att vinna röster. I själva verket är integrationen i Sverige och Uddevalla i världsklass, även om den naturligtvis alltid kan bli bättre. Men integration handlar inte bara om arbete, utan det handlar om att må bra, känna sig trygg och ha ett bra liv.

Även om Sverigedemokraterna saknar konkreta förslag finns det en sak de inte tvekar kring: slöjförbud i skolan. Rolf Carlson är övertygad om att även nysvenskar förstår vikten av att kunna se varandra i klassrummen.

I Dalaberg känns inte förslaget om slöjförbud som en valvinnare, för även här är slöjan en symbolfråga. På Mötesplatsen arbetar Zinab Parnian, samhällsvägledare, och Marwa Abdulmouti, samhällskommunikatör. De berättar om en tilltagande oro för framtiden, framför allt om hur muslimer kommer att behandlas i Sverige och Europa.

– Jag känner flera som inte vill berätta att de är muslimer. Det finns en rädsla för att Sverige ska bli som Frankrike, där det finns ett förbud mot slöja, berättar Marwa Abdulmouti.

Hon har valt att bära slöja och gör det med stolthet. För henne har den blivit en del av hennes personlighet och en identitetsmarkör som muslim. Under hennes tre år i Sverige har hon flera gånger utsatts för rasism. Det kan jämföras med Zinab Parnians erfarenhet. Hon kan inte minnas en enda rasistisk handling riktad mot henne under sina trettio år i Sverige, men så har hon heller inte burit slöja.

ANNONS

Ibland känns det tufft att bära slöja, menar Marwa Abdulmouti. – Varför ska jag behandlas utifrån hur jag ser ut? undrar hon.

Senaste årens terrorattentat är en del i den utveckling som oroar dem. De har ökat i antal, krupit närmare och även kommit till Sverige.

– Jag trodde inte det skulle hända i Stockholm, ändå sker det. Det finns de som är snabba att döma oss muslimer. Jag mår illa av terrorattentat och skäms när personer påstår att de är muslimer och gör såna här handlingar. Ingen riktig muslim vill ta livet av andra människor och det tror jag att de flesta förstår, säger Zinab Parnian.

Bara något kvarter därifrån, i Vuxenskolans lokaler, sitter Hassan Sidi som försöker lära sig svenska efter att ha bott tre år i Sverige. Han bryter nämligen fortfarande på norska. Det var kärleken som förde honom hit från Norge.

– Alla har ett ansvar att bygga ett tryggt och gott samhälle och kämpa mot det negativa, oavsett om det är rasism, kriminalitet eller terrorism. Propagandan mot muslimer bygger ett hat i samhället, när vi istället måste bygga en samarbetskultur. Det här är ett internationellt land med 200 språk. Vi måste förstå att vi lever i 2017.

ANNONS

Han vill helst inte vara med på bild, men ändrar sig efter lite vädjanden från Bohusläningens fotograf. Vi går ut på torget som i dag nästan är helt folktomt, till skillnad från Dalabergsdagen.

Flera av de muslimer som vi talat med är kritiska mot politiseringen av religioner, att vissa vill utmåla den ena eller andra gruppen som fiender eller så olika att det inte går att leva tillsammans. Deras egen erfarenhet är nämligen fredlig samexistens, gemensamt firande av olika högtider och giftermål mellan individer från olika religiösa grupper.

Gemensamt är också att alla trivs i Sverige.

– Vi sover gott, äter gott och har kläder. Någon gång ibland åker vi på semester. Då har vi varit till Värmland och Oslo, berättar en sekulär muslim som vill vara anonym av rädsla för hot och repressalier.

På Kungsgatan driver Duha Sulaiman och Taha Al-Mohsen en affärsverksamhet. De har levt med krig och oroligheter under en stor del av sitt liv. Taha Al-Mohsen kommer från Palestina men flydde först till Irak och sedan till Syrien.

– Politiker måste ta reda på var problemen verkligen ligger, för det är varken i kristendom eller islam. Myndigheter och politiker spelar en stor roll och kan förhindra att vi förknippar muslimer med terrorister. Just nu pågår ett krig i sociala medier, facebook och instagram för att misstänkliggöra muslimer, menar han.

ANNONS

– De tror att vi har vapen, säger Duha Sulaiman och skrattar för att hon tycker att det låter så dumt. Så blir hon genast allvarlig: – Vi vill bo här i fred med våra barn. Vi kopplas samman med attentatsmannen i Stockholm bara för att han var muslim, men om du går till vad islam säger så får du inte skada någon, säger hon.

ANNONS