Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Ann-Charlott Gunnarsson (UP) bekräftar att förhandlingar pågår. Bild: Edvin Bergström

Politiskt dödläge i Uddevalla på väg att brytas

Det politiska dödläget kan vara på väg att brytas i Uddevalla kommun. Nu har Uddevallapartiet valt att gå vidare i förhandlingar med allianspartierna. Det har också tagits kontakter med Miljöpartiet. Detta kan innebära att det rödgröna blocket kan förlora sin makt.

– Det jag kan säga är att vi har inlett förhandlingar men inget är klart i nuläget, säger Ann-Charlotte Gustafsson, ordförande i Uddevallapartiet som inte har några fler kommentarer att ge i nuläget.

Har bjudit in

Det krävs 31 mandat i fullmäktige för att få egen majoritet. Allianspartierna och Uddevallapartiet har tillsammans 29 mandat i fullmäktige. Ett stöd från Miljöpartiet skulle innebära politisk majoritet. Det finns uppgifter om att Miljöpartiet bjudits in till samtal men när partiets förstanamn får frågan läggs locket på.

– Jag tänker inte kommentera vad vi gör och inte gör, säger Jarmo Uusitalo (MP).

Den senaste mandatperioden har Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet haft makten i Uddevalla kommun. Det kan nu bli så att de här partierna kan komma att förlora sin makt. Socialdemokraterna har sedan valet haft ett par kontakter med Uddevallapartiet. Men det har aldrig handlat om förhandlingar utan om kortare samtal.

Samtalar

– Det jag vet är att Uddevallapartiet valt att gå vidare och samtala med alliansen men jag vet inte vad detta har resulterat i, säger Anna-Lena Heydar (S), ordförande i Uddevalla socialdemokratiska arbetarekommun.

Bohusläningen har varit i kontakt med flera företrädare från Moderaterna som är det största partiet inom alliansen i Uddevalla kommun men det är ingen som vill kommentera uppgifterna.