Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Pride. Kommunalrådet Evy Gahnström (V) är glad för att pridefestivalen kommer tillbaka. "Det är roligt med unga som tar initiativ", säger hon.

Pridefestival återuppstår i Uddevalla

Det blir en pridefestival i Uddevalla i år - trots allt.

Och även om kostymen är ny är målsättningen med evenemanget detsamma.

– Det handlar om mänskliga rättigheter, säger Denise Olsson Bergqvist.

Det är privatpersonerna Hilma Kekkonen Orell och Denise Olsson Bergqvist som står bakom satsningen att arrangera en pridefestival i Uddevalla lördagen den 24 september. Båda är sedan tidigare engagerade i HBTQ-frågor i Uddevalla och Göteborg.

– Så fort det blev klart att Uddevalla goes rainbow skulle läggas ned uppstod ett tomrum. Många reagerade och kände sig besvikna. Unga HBTQ-personer ska inte behöva bli lidande för föreningens misslyckande, säger Hilma Kekkonen Orell.

Det var i början av juni som Bohusläningen beskrev hur föreningen bakom Uddevalla goes rainbow inte hade redovisat sina ekonomiska utlägg i tid. I samma veva meddelade föreningen att de lägger ned sin verksamhet och Uddevalla såg ut att bli utan Pridefestival. Tills nu.

– Vi är i full gång med planeringen, allt från att anlita artister till att boka in talare. Sedan blir det en parad såklart, säger Denise Olsson Bergqvist.

Men att ta över stafettpinnen från Uddevalla goes rainbow, det vill arrangörerna inte säga att de gör.

– Det här är ett helt nytt arrangemang, något som vi absolut kände att vi ska genomföra, säger Denise Olsson Bergqvist.

Som stöd för genomförandet finns Giraffprojektet, Kultur & fritidsförvaltningens satsning för att stödja unga i Uddevalla. Kerstin Karlsson på kultur och fritidskontoret säger att de kommer att stötta pridefestivalen ekonomiskt med uppskattningsvis 10 000 kronor för bland annat bokning av artister.

– Vi försöker att inte göra arrangemanget för stort, säger Denise Olsson Bergqvist.

Och arrangörerna understryker att pride är viktigt för Uddevalla.

– Uddevalla behöver vara med i kampen för mänskliga rättigheter säger Denise Olsson Bergqvist som får medhåll av sin kollega:

– Vi vill visa att pride inte bara är en storstadsangelägenhet, säger Hilma Kekkonen Orell.