Maya Samuelsson är vinexperten som föreläser på vin-och delikatessmässan till helgen i Uddevalla.
Maya Samuelsson är vinexperten som föreläser på vin-och delikatessmässan till helgen i Uddevalla.

Prisbelönt sommelier till Uddevalla

Årets vin-och delikatessmässa i Uddevalla väntas slå besöksrekord. Dragplåster är vinexperten Maya Samuelsson.

ANNONS
|

Traditionellt sett har svenskarna föredragit öl och sprit som rusdryck, men numera är det vin som konsumeras mest i stugorna. Och med ett ökat intag ökar även kunskapen för vin, även hos gemene man: – Det är inte bara sommelierer och restaurangpersonal som läser på vinutbildningar numera, många studerar enbart för intresset. Detta tvingar ju på en ökad kunskap hos all restaurangpersonal, eftersom kunderna är så pålästa. Det blir en spiral av ökat intresse och kunskap, säger Maya Samuelsson.

Årets vin- och delikatessmässainleds på fredag och på lördagen föreläser Maya Samuelsson om användandet av champagne och mousserande viner, samt om olika vin- och matkombinationer: – Framförallt ska jag prata om skillnaderna på användandet och smakerna mellan Cava, Prosecco och champagne. Det kan ju vara intressant att veta, det går ju ungefär fyra flaskor mousserande på en champagneflaska.

ANNONS

Att så många intresserar sig för vin numera tror Maya Samuelsson beror på en rad olika orsaker. – Vi har flera svenska representanter som kommer högt upp i olika mat- och vintävlingar. Vi är även väldigt duktiga inom konditori och kallkök. Jag tror att det kan påverka svenskarna intresse för matkultur. Dessutom har vi väldigt bra och ambitiösa utbildningar som är internationellt erkända.

LÄS MER:

Även svenskarnasreslust och nyfikenhet har bidragit till det ökade intresset, trorMaya Samuelsson: – Vi är ett välmående folk som reser mycket och plockar med oss våra mat- och dryckeserfarenheter hem efter semestern.

ANNONS