Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Promenera för hemlösa hundars rätt till ett värdigt liv. (Arkivbild/Bilden är tagen i ett annat sammanhang.) Bild: Aline Lessner

Promenad betalar för veterinärvård

Hundar utan hem är en ideell förening som jobbar med att rädda och omplacera avlivningshotade hundar från Sverige och Irland. För sjunde året i rad arrangerar de nu en promenad för att samla in pengar till veterinärvård och för att uppmärksamma att det finns många hundar som söker nya hem.

Promenaden arrangeras på ett flertal olika platser i landet och i Uddevalla blir det söndag den 5 maj. Föreningen grundades 2004 och omplacerar cirka 1000 hundar varje år.

– Mestadels från Irland, men även svenska hundar. Vi säger inte nej om hunden är omplaceringsbar, berättar Carina Olsson som är ordförande för föreningen Hundar utan Hem.

På Irland där många av hundarna kommer ifrån ses hunden mer som ett ting som man dumpar i skogen eller på ett hundstall när man tröttnat på den. Hundarna avlivas direkt eller inom fem dagar om det kan finnas en ägare. Även valpar lämnas in för avlivning om det skett tjuvparningar till exempel.

— Vi försöker rädda så många hundar vi kan. Hundarna är ofta vanvårdade och har dålig tandstatus, så de behöver veterinärvård. Veterinärvård är jättedyrt, vi lägger ungefär en halv miljon på veterinärvård varje år.

Hundarna från Irland är relativt befriade från sjukdomar, och många hundar har en gång varit familjehundar vilket gör det lättare att adoptera ut dem i Sverige. Föreningen får lite sponsring från företag, men är i stort behov av privata donationer. Därför anordnar man till exempel promenader för att samla in pengar.