Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Protester väntas om Bodele

Under onsdagen väntas kommunfullmäktige låta bilan falla för de tre fritidshusen på Bodele. Protester planeras via Facebook. Bohusläningen rapporterar direkt under onsdagen.

Det utdragna ärendet om de tre fritidshusen på Bodele som kommunen vill riva kan nu få sitt slut i och med onsdagens möte i kommunfullmäktige.

Det gäller Janzons, Ingarö och Mattsson. Husen har funnits i 70 år och hyrs ut till privatpersoner.

Nu vill kommunen riva husen.

Detta har väckt en våg av protester från många som vill bevara husen. Tidigare har bland annat namnlistor lämnats in till kommunen.

Före jul bildades en grupp på Facebook där kritiken är stark mot kommunens förslag. Drygt 500 personer är medlemmar i gruppen, där de bland annat uppmanas att skriva till politikerna och protestera.

Nu planeras också en protestaktion utanför Bohusläns museum som genomförs när politikerna anländer till kommunfullmäktigemötet. Uppropet uppmanar dem som vill delta i protesten att ta med plakat med slagkraftiga texter.

Som skäl för att riva de tre husen anger kommunen att de ligger inom naturvårdsområde där strandskydd gäller och att platsen är av stort värde för rekreation och friluftsliv för allmänheten. Kommunen vill därför inte sälja husen. Husen är också i så dåligt skick att det inte är ekonomiskt försvarbart att rusta upp dem, menar kommunen.

På huset som kallas Janzons togs rivningsbeslut redan i januari 2011 men det har inte verkställts.

I kommunstyrelsen har M, C, KD, L och UP reserverat sig mot rivningsbeslutet och förespråkar i stället avstyckning och försäljning.

Bohusläningen är på plats vid Bohusläns museum under onsdagskvällen och rapporterar direkt både från protestaktionen och därefter från mötet vid de punkter som gäller de tre Bodelehusen. Du följer vår direktrapportering via bohuslaningen.se antingen på datorn eller i mobilen via vår app.